IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай се влошава през ноември

Активността в огромния производствен сектор се свива за четвърти пореден месец през ноември и достига тригодишно дъно

10:05 | 01.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност в Китай се забавя през ноември, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 49,8 пункта миналия месец до 49,6 пункта, сочат данните на властите. Резултатът е под прогнозите за 49,9 пункта.

BBC припомня, че всяка стойност под 50 пункта говори за свиване в сектора, а над 50 пункта – за експанзия.

Втората по големина световна икономика изглежда е напът да отбележи най-слабия си растеж от над 20 години насам и икономистите са загрижени, че Китай няма да успее да постигне целта за ръст от 7% тази година.

Активността в огромния производствен сектор се свива за четвърти пореден месец през ноември и достига тригодишно дъно. 

Активността в сферата на услугите се ускорява миналия месец до 53,6 пункта от 53,1 пункта през октомври, което до известна степен компенсира свиването в индустрията.

„Мерките за облекчения от страна на правителството вероятно са подкрепили растежа“, смята Джулиан Еванс-Причард, икономисt от Capital Economics. “Има някои сигнали, че увеличеното кредитиране и държавните разходи, стимулирани от политиките за облекчения, са продължили да подкрепят ръста на инвестициите”, допълва той.

От ноември миналата година Китайската централна банка намали основните си лихвени проценти шест пъти, припомня BBC.

PMI индексът на частните изследователски компании Caixin и Markit обхваща повече малки и средни предприятия и според данните той се повишава от 48,3 пункта през октомври до 48,6 пункта през октомври. Това означава, че секторът се свива, но с по-бавен темп в сравнение с предния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още