IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в еврозоната отчита лек спад през април

Забавянето е признак за по-слабия растеж в Германия и Франция

14:03 | 04.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производственият сектор на еврозоната отчита през април равномерно развитие с относително разочароващо темпо на растеж, показват последните стойности на индекса PMI от понеделник, цитирани от онлайн изданието WBP Online. 

Забавянето през април изглежда е признак за по-слабо разширяване както в Германия, така и във Франция, където растежът почти е спрял заради ускоряващия се спад в производствения си сектор. Слабото представяне във Франция изглежда отразява по-дългосрочни проблеми в икономиката.

Окончателният производствен индекс PMI за еврозоната падна леко до 52,0 пункта през април сравнение с 52,2 пункта през март.

По-бавното темпо на растеж е значително разочарование заради очакванията, че стимулите на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще подпомогнат стартиралото в началото на годината възстановяване. Въпреки това, след като индексът PMI спадна, след като достигна най-високите си стойности през март, той продължава да бъде над средните си стойности от първото тримесечие и е показателен за икономиката на еврозоната, която расте с относително устойчиво тримесечно темпо от 0,4% в началото на второто тримесечие.

Новината е добра дошла за ЕЦБ, която се бори с дефлацията в еврозоната, където цените на производителите през април са се покачили след спада им в периода от септември 2014 г. до март“, заяви Хауърд Арчър, главен икономист в IHS Economics, след като данните бяха оповестени в понеделник.

„По-ниската скорост на разширението е голямо разочарование предвид широкоразпространеното очакване, че количествените улеснения от ЕЦБ следва да засилят започналото в началото на годината възстановяване. Предупредителните светлини светят особено ярко във Франция и Гърция, като и в двете страни темповете на спада се ускоряват в началото на второто тримесечие. По-слабото темпо на растеж в Германия и Ирландия са също причина за безпокойство“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Нещо повече, според него „заедно с все още устойчивите цифри в сектора на услугите, производственият индекс PMI остава на ниво, съответстващо с брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, който отбелязва тримесечен ръст от 0,4%. Индексите на цените също са се повишили и производителите наемат нов персонал с най-бързото темпо от средата на 2011 г. Затова политиците трябва да са малко по-уверени, че регионът продължава да следва тенденцията на стабилното възстановяване“.

В Германия, най-голямата икономика в еврозоната, индексът PMI на производствения сектор достигна 52,1 пункта през април, като пазарните анализатори очакваха резултати от 51,9 пункта.

Последните данни за индекса ZEW през април показват относително спокойствие в сравнение с данните за миналия месец, въпреки че все още подчертават повишения оптимизъм сред германските анализатори и инвеститори що се отнася до икономическото представяне на страната. Индексът на икономическо доверие ZEW, който оценява икономическите възгледи на около 350 респондента за следващите шест месеца, падна до 53,3 пункта през април в сравнение с 54,8 пункта през март.

Производственият индекс PMI във Франция достигна 48,0 пункта през април, което е спад в сравнение с нивото от 48,8 пункта през март. В Италия същият индекс се е повишил от 53,3 пункта през март до 53,8 пункта през април. Активността на производствения сектор в Испания продължава да се повишава, като индексът PMI е достигнал 54,2 пункта през април след отчетени 54,3 пункта през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още