IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската индустрия забавя възстановяването си

Промишлената активност в eврозоната се забавя до двумесечен минимум

13:03 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската индустрия забавя възстановяването си

Икономическата активност в еврозоната се е забавила през април. Това се разглежда като сигнал, че смекчаването на паричната политика от Европейската централна банка чрез нейната програма за закупуване на обезпечени облигации ще има нужда от известно време, преди да даде старт на укрепването на крехкото икономическо възстановяване в региона. 

Съвместният индекс на мениджърите по продажбите за промишлеността и доставчиците на услуги се понижава от 54 пункта през март до 53,5%, както съобщи институтът Markit, цитиран от Bloomberg. Пo този начин промишлената активност в еврозоната се забавя до двумесечен минимум.

Индексът остава значително над стойността от 50 пункта, която разделя експанзията от свиването, но е под очакванията на запитани от  Bloomberg анализатори от 54,4 пункта.

„По-ниската скорост на разширението е голямо разочарование предвид широкоразпространеното очакване, че количествените улеснения от ЕЦБ следва да засилят започналото в началото на годината възстановяване", заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit в Лондон. Въпреки това по думите му все още е твърде рано да се правят достоверни изводи за срив на растежа или за ефективността на мерките на централната банка.

И докато президентът на ЕЦБ Марио Драги вече установи някои положителни ефекти от възлизащата на 1,1 трлн. евро програма за изкупуване на облигации, той също така посочи, че икономическото възстановяване в региона няма да е устойчиво без реформи от страна на правителствата. Прогнозите на ЕЦБ са за по-голям икономически растеж в еврозоната от 1,5% през тази година и 2,1% през 2017 г.

Индексът за сектора на услугите се свива от 54,2 пункта през март до 53,7 пункта през април.  Индексът за преработващата индустрия спада от 52,2 до 51,9 пункта.

Преди това Markit съобщи, че през април икономическата активност както във Франция, така и Германия – двете най-големи икономики на еврозоната, се свиват.

Във Франция производственият индекс се свива до под границата за разширение – до 48,4 пункта. Индексът за услугите пада до 50,8 пункта. Месец по-рано данните бяха 48,8 и 52,4 пункта съответно и анализаторите очакваха подобрение.

От Германия данните също са разочароващи – 54,4 за услугите и 51,9 пункта за индустрията спрямо 55,4 и съответно 52,8 пункта през март. В останалата част от еврозоната обаче икономическата активност се засилва с най-сериозното си темпо от август 2007 г.

"Въпреки че PMI индексите отстъпиха от мартенските си високи нива, те остават над средните стойности, типични за първото тримесечие. Според нашите изчисления можем да очакваме здравословно увеличение на брутния вътрешен продукт на региона от 0,4% в началото на второто тримесечие", пояснява Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още