IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалните заплати в Германия са нараснали с 2,3% през второто тримесечие

Това е нов положителен сигнал за частното потребление - основен двигател за растежа на най-голямата европейска икономика

16:05 | 22.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Реалните заплати в Германия са нараснали с 2,3 процента на годишна основа през второто тримесечие, предаде Ройтерс, цитирайки оповестени днес данни.

Това е нов положителен сигнал за частното потребление, което става основният двигател за растежа на най-голямата европейска икономика. 

Номиналните заплати са се увеличили с 2,4 на сто през месеците от април до юни спрямо същия период на миналата година при повишаване на потребителските цени през второто тримесечие с 0,1 на сто, предава БТА.

Увеличението се дължи най-вече на силния растеж на заплатите на работещите в секторите на недвижимите имоти, транспорта, логистиката и кетъринга.

През 2015 г. реалните заплати в Германия се увеличиха с 2,5 на сто на годишна основа, което бе най-силният темп на растеж от 1992 година.

В началото на миналата година зравителството на канцлера Ангела Меркел въведе национална минимална заплата от 8,50 евро на час, увеличавайки покупателната сила на домакинствата с ниски доходи. Благоприятните икономически условия и продължаващият растеж освен това позволиха на компаниите и синдикатите да договорят значителни увеличения на възнагражденията и през 2016 година, отбелязва Ройтерс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още