IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязкото поскъпване на бензина в САЩ ускорява инфлацията през януари

Потребителските цени се повишават с 0,6% на месечна база

16:12 | 15.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ се повишават през януари с най-рязък темп от февруари 2013 г. насам, насърчени основно от по-скъпите горива, съобщава Bloomberg.

Инфлацията се ускорява до 0,6% на месечна база, след като през декември беше 0,3 на сто, показаха данни на Министерството на труда. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,3%.

На годишна база цените се повишават с 2,5 на сто, което е най-високата стойност от март 2012 г.

Освен бензина, по-скъпи са облеклата и новите автомобили и това показва, че се натрупва инфлационен натиск, тъй като стабилното търсене кара някои компании да повишават цените.

Бензинът поскъпва със 7,8% и така генерира около половината от месечното повишение през януари. Цените на облеклата се повишават с 1,4%, което е най-резкият ръст от февруари 2009 г. насам. Новите коли поскъпват с 0,9% през първия месец на годината, което е най-високото повишение от ноември 2009 г.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на храните и горивата, е 0,3% на месечна база, което е най-високата стойност от пет месеца. На годишна база базисната инфлация се ускорява до 2,3 на сто. Експертите, анкетирани от Bloomberg, очакваха базисна инфлация от 0,2% на месечна и 2,1% на годишна база.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Еми ще си останеш..Виж, ако беше статия за Путин или Тръмп ела да гледаш - има тука 2-3 оллигофрена, къде крещят като партийни секретари...Що се отнася до статията > Данните за инфлацията в САЩ са силно изкривени и тя вероятно е над 7-10% от доста време. Това мъгляво понятие ex energy and food има толкова разтеглива употреба,че съкмистиката е очевидна. Що се отнася до цените на горивата в САЩ - и тук не си много прав. Когато петролът беше около и над 100$, галонът беше доста над 4$. Последно преди 4 месеца беше около 2.80. Тази цифрова разлика може и да не е на пръв поглед голяма, но тук говориме за 4 литра!. Така че едно е да дадеш 28$ за 40 литра, друго е 42...Истината е обаче, че и американците вече мислят за икономични коли, а не за чудовища,които харчат кто ламята Спаска...Да, ходеха и пак ще ходят с колите си на работа, защото разстоянията са огромни, не като в Европа,където за 1 ден можеш да преминеш през 4 държави....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още