IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля въвеждане на наказателна отговорност за използване на биткойни

Според председателя на руския Следствен комитет Александър Бастрикин биткойн виртуалната валута е потенциален балон, тъй като не е обезпечена с ликвидни активи

18:12 | 14.01.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия се готви да въведе наказателна отговорност за използване на виртуалната валута биткойн. Това съобщи председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин в интервю за в. "Росийская газета", цитирано от ТАСС.

„Трябва активно да се борим с различен вид "балони" на финансовия пазар, т.е. финансови инструменти, които не са обезпечени с ликвидни активи. Често точно пренасищането на пазара с такива средства води до финансова криза, която след това се разпростира и до други пазари“, заявява Бастрикин. 

„Въвеждането на наказателна отговорност за емитиране и използване на парични сурогати (непредвидени в закона платежни средства) е необходимо заради широкото разпространение в последните години на т. нар. виртуални криптовалути, най-известната сред които е биткойн“, допълва той.

„Виртуалните валути се емитират от физически лица, не са обезпечени с ликвидни активи и поради това курсът им е подложен на силни колебания, включително спекулативни“, отбелязва Бастрикин.

По думите му само за последните две години курсът на биткойна е скочил с над 1000%. „Трансакциите са анонимни, безплатни и без централизиран контрол. Анонимността е мотив валутната система да бъде използвана за извършване на престъпления като наркотрафик, търговия с оръжие, финансиране на тероризма, заобикаляне на данъчни закони“, казва топследователят.

По данни на руската Генерална прокуратура с помощта на виртуална валута са извършвани плащания за петрол и газ, внасяни незаконно в Русия от "Ислямска държава", както вербуване на нови членове.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
qnidopi
преди 8 години
Ами балон си е. Виж рублата е една солидно обезпечена валута с рускини :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
vinsa
преди 8 години
Няма такова нещо, това е пълна лъжа, платена манипулация, резултат от войната която се води от банките срещу биткойн. Няма посочен източник на информацията, този блог Инвестор (не заслужава да бъде наречен медия) се превръща доста вредно за обществото нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
vinsa
преди 8 години
Това че ти не си много умен и не знаеш, си е твой проблем. Много други умни хора са оценили потенциала на тази "програма" (не правиш разлика между технология и програма). Не напразно биткойн се използва от онлайн бизнеси по цял свят за разплащателно средство, защото е сигурна технология, толкова сигурна, че банките искат да я използват, но те използват термина blockchain, което дефакто е името на технологията, с която е изграден биткойн. В момента се развива следващото ниво, някой го наричат биткойн 2 като за прости хора, проектът Етериум, чийто блокчейн освен децентрализирана валута, ще може да се използва и за други цели, като например програми, които не могат да бъдат контролирани от нито едно правителство или с други думи, може да бъдат споделени например файлове, който никой няма силата да цензурира, истински "облак"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Не намерих нищо на руски, дайте линк, моля!Иначе влязох в "Капитал", то голяма трагедия, преди по 800 лайкове и не лайкове, сега две три!Ей такова "четене" Ви чака и Вас Инвестор, ако следвате примера им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
да идеята не е лоша, но за пари т.е. wealth благосъстояние не става, може би технологията има други приложения, ей ги там NASDAQ ала бала други нещица клъстъри али бали това ок, но за пари - ньет. В България може още да е законно утре на некой дерибей от ЕС нема да му е пуснала лзбовницата и айде блокаж кат руснаците и китайците ..... като блокират от всякъде то става обезценено и приключва мача, това се опитвам да ви обясня през цялото време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
vankata89
преди 8 години
За изяснение не държа пари в биткойн. Но това не значи че не ме кефи технологията и съм против забраната и това е. Те nasdaq използват blockchain технологията за някакви си техни неща така че не е безмислена технология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
мдобрем, после да не каеш, че не съм ти казал .... :)) Всичко що е дигитално, може да се манипулира, аз бачкам в тая сфера и го виждам. За Раша ич не ги мислим тях кат им треснат сметките ше престанат да имат биткойни, а жълтеницата никой не може да ми я взима изпод дюшека. Както виждаш усетиха се и другите и започнаха да пишат и алтернативни "валути" вие си купувайте на онея създателите сметките разтат и си развяват салама на некой остров в някоя яхта там, а вие се надайте и наддавайте ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
vankata89
преди 8 години
Манипулирай ако можеш :D. Проекта е open source https://github.com/bitcoin/bitcoin това е кода на клиента поне виждам какво става и как работи. Няма скрито покрито. Биткойна струва толкова колкото някой е готов да плати за него. В България е законен така че дреме ми за рашките. Я погледни най - известната руска алтернатива на paypal webmoney дали няма биткойн сметки :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Виж ся аз няма да те убеждавам тука ти имаш главонога на рамената е понякога при някой е празна но ей ти тука още 14 такива новоизникнали пирамидки 12 cryptocurrency alternatives to bitcoinhttp://***.bankrate.com/finance/investing/cryptocurrency-alternatives-to-bitcoin-1.aspxкато почнеш от биткойн миткойн, пичкенкойн - от пиле мляко. Аз не мога да ви разбера вас. Това е програма бре хора, това е писано от хора и може да се манипулира, какво му е толко ценното на това нещо - незнам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
остай ти тея алтернативи единствената алтернатива съм си я лепнал на челото ей виж я 1 OZ Mapple Leaf - Canada Mint. Тука нема дигитални щуротии нема кой да ми врътне борсата като онея и аре черта на всички "алтернативи" вътре ..... :))Mt.Goxhttps://en.wikipedia.org/wiki/Mt._Gox - Insolvency and shutdown
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още