IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на икономиката в САЩ е ревизиран нагоре

Налице са по-високи потребителски разходи, но за сметка на това бизнес инвестициите са по-слаби, отколкото първоначално се смяташе

16:46 | 29.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Властите в САЩ ревизират нагоре ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие, съобщава Wall Street Journal. Повишението възлиза на 3,2% годишен темп на ръст през периода юли-септември, а не 2,9%, каквато беше първата оценка на Министерството на търговията. Очакванията на икономистите, анкетирани от WSJ, бяха за стойност от 3% при второто четене. Припомняме, че ръстът през предходното тримесечие беше 1,4% на сто.

Най-актуалните данни показват, че са налице по-високи потребителски разходи, но за сметка на това бизнес инвестициите са по-слаби, отколкото първоначално се смяташе.

Данните от вторник показват още, че ключовият измерител за корпоративните печалби се повишава трето поредно тримесечие. Печалбите след облагане с данъци, без складова наличност и корекции за капиталово потребление, нарастват с 3,5% спрямо предходното тримесечие до сезонно изгладен годишен темп от 1,694 трлн. долара.

Спрямо третото тримесечие миналата година печалбите след облагане с данъци нарастват с 5,2%, което е най-голямото годишно повишение от 2012 г.

Корпоративните печалби бяха обект на натиск през последните години заради слабия глобален растеж, силния долар и ниските цени на суровините. Печалбите на компаниите обаче показват знаци за стабилизиране тази година, тъй като някои от насрещните ветрове отслабват.

На годишна база БВП расте с 1,6% през третото тримесечие, което представлява ускорение след 1,3% годишен ръст през второто тримесечие.

Потребителските разходи, които генерират над две трети от БВП в САЩ, нарастват с 2,8% на годишна база, което е над първоначалната оценка за 2,1%, но сигнализира за забавяне след второто тримесечие, което повишението възлезе на 4,3 на сто.

Бизнес разходите с изключение на такива за имоти, растат със скромния 0,1% спрямо първоначална оценка за 1,2 на сто ръст.

Нетният износ и складовата наличност помагат за ръста на БВП през третото тримесечие, а забавените инвестиции в жилища натежават на измерителя. Повишението в разходите на федералното правителство е засенчено от спад в разходите на щатските и местните власти.

Министерството на търговията ще публикува третото четене на БВП и корпоративните печалби на 22 декември. Първото четене на данните за последните три месеца ще излезе на 27 януари 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
"икономическата наука" не е никаква наука. Това е зона на шамани и врачки, които си съчиняват и показват някакви графики, говорят с неразбираеми понятия и термини, принуждават хората да ги слушат и да им вярват, да си носят парите в банките, т.е. платени лъжци на банкстерите.Още екстри: http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=258&aid=14
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още