IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в Япония отстъпи с 0,3% през декември

Въпреки спадът месечна база потребителските продажби отчетоха шестото си поредно покачване спрямо година по-рано

09:21 | 29.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията на дребно в Япония отстъпи с 0,3% през декември

Японските продажби на дребно са отстъпили през миналия месец, поставяйки под натиск надеждите, че икономиката е преминала през най-лошата част от рецесията, дошла след покачването на данъка върху продажбите през април 2014 г.

Търговията на дребно в Страната на изгряващото слънце е спаднала с 0,3% на месечна база през декември след сходното отстъпление през ноември, показаха данните на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Анализаторите очакваха покачване с 0,3 на сто.

Измерени на годишна база, продажбите са нараснали едва с 0,2% при пазарни прогнози за разширение с 0,9%.

Независимо от като цяло негативните данни декември се оказа шестият пореден месец, в който потребителското търсене е отчело растеж. Това все пак показва, че потреблението до голяма степен се възстановява от увеличението на данъка върху продажбите от 5% на 8 на сто, което изпрати японската икономика в рецесия в средата на миналата година.

Икономистите очакват, че продължаващият спад в цените на петрола ще съумее да подпомогне възстановяването на търсенето, тъй като потребителите ще разполагат занапред с по-голяма покупателна способност.

Въпреки това понижението на цените е основен проблем за политиците, които отчаяно се опитват да стимулират инфлационния натиск в опит да раздвижат по този начин буксуващата от близо две десетилетия японска икономика.

Очакваните най-нови данни за инфлацията в Япония през миналия месец вероятно ще покажат ръст на потребителските цени на годишна база от 2,6% след отчетеното през декември показване от 2,7 на сто. Статистиката на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността ще бъде представена в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още