IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходящата тенденция за китайската индустрия и услуги се засилва

Следващият ход от страна на централната банка ще бъде увеличаване на лихвата, но не и в следващите 12 месеца, твърди икономист

11:08 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фабрика в покрайнините на Шамен, провинция Фудзиен. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Фабрика в покрайнините на Шамен, провинция Фудзиен. Снимка: Getty Images News

Възходящата тенденция на китайската индустрия се засилва през ноември благодарение на по-високите цени и възстановяването на търсенето. Секторът на услугите също е в подем в 11-ия месец на годината, предава Ройтерс.

Публикуваният в четвъртък официален индекс на мениджърите по поръчките (PMI), съставен от властите, се покачва през ноември до 51,7 пункта, докато месец по-рано бе на ниво от 51,2 пункта. Данни над 50 пункта показват растеж на месечна база. Показанията за ноември надминават очакванията на анализатори в анкета на Ройтерс, които бяха за спад до 51,0 пункта. Ръстът е петият пореден, а данните са най-високите от юни насам, като за последно китайският PMI индекс бе на по-високо равнище през април 2012 г. - на ниво от 53,3 пункта. 

Проучване сред частни компании показа, че промишлената дейност се увеличава леко през ноември. Изследването на частната компания Markit и икономическото списание „Цайсин“ (Caixin) показа, че индексът възлиза на сезонно изгладените 50,9 пункта, което е над прага за растеж от 50 пункта. През октомври индексът бе на ниво от 51,2 пункта. Анализаторите очакваха за ноември малко по-ниски данни – 50,8 пункта. Стойности под 50 показват забавяне на икономическата активност.

Фабричното производство се ускори и през ноември, като подиндексът нараства до 53,9 пункта от 53,3 пункта месец по-рано, показва официалното проучване. Новите поръчки също отчитат нов месец на подобрение, достигайки 53,2 пункта спряно ноемврийските 52,8 пункта.

Но големите фирми продължават да надминават с много по-малките, като разликата се разширява през ноември, изтъквайки, че зависимостта на правителствената цел за ръста на икономиката от големите държавни фирми остава голяма.

Мярката за активността в строителната индустрия, измерена в отделна анкета на непроизводствения сектор, възлиза на 60,4 пункта, което е спад спрямо 61,8 пункта през октомври, но все още на високо ниво, тъй като правителството организира търгове за изграждането на нови пътища, железопътни линии и пристанища, за да насърчи растежа.

Ръстът се ускорява и в сектора на услугите до нива, невиждани от 2014 г., което е знак, че подобрение има не само в тежки индустрии, като стоманодобива, но в останалата част на икономиката.

Официалният PMI индекс за услугите се покачва през ноември до 54,7 пункта след 54,0 пункта през предния месец. Китай залага все по-силно на услугите, за да компенсира евентуалната слабост в експорта.

„Следващият ход от страна на централната банка ще бъде увеличаване (на лихвата) вместо намаляване", казва Реймънд Yeung, главен икономист за Китай в базираната в Хонконг ANZ.

"Но ние вярваме, че това няма да се случи през следващите 12 месеца, тъй като сегашната среда е все още уязвима".

В последните месеци зачестиха сигналите, че втората по големина икономика в света се стабилизира. По-високите държавни разходи и процъфтяващият пазар на недвижими имоти се погрижиха през третото тримесечие за ръст на икономиката от 6,7 на сто на годишна база. Тя се подкрепя и от конюнктурни програми на властите.  


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още