IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в производствения сектор в Китай се ускорява през септември

Новите поръчки продължават да растат, а съкращенията на позиции, макар че се забавят до най-бавния си темп от девет месеца, остават ясно изразени

10:01 | 30.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в производствения сектор в Китай се ускорява през септември, макар и леко, като поръчките за износ се повишават, а компаниите продължават да съкращават работни места, сочи изследването на частната компания Markit и икономическото списание „Цайсин“ (Caixin).

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора се повишава от 50 пункта през август до 50,1 пункта през септември, оправдавайки очакванията на анализаторите.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 пункта – за свиване. Стойността на индекса беше именно около това ниво през по-голямата част от последните пет години, което говори за упорито слабо търсене.

Производството през септември се разширява, но с най-бавния темп от три месеца.

Като цяло новите поръчки продължават да растат, а съкращенията на позиции, макар че се забавят до най-бавния си темп от девет месеца, остават ясно изразени. Около 8% от фирмите отчитат по-малко работни места, а повечето от тях обясняват това с понижение на разходите

Те обаче отчитат по-високи цени, които се покачват с най-бърз темп от август насам.

„Данните за активността в производствения сектор през последните три месеца изглежда подсказват, че икономиката е започнала да се стабилизира“, казва Джъншън Джун, директор на макроикономически анализи в CEBM Group.

Бумът в строителството, предизвикан от правителствените разходи за инфраструктура, и подемът на жилищния пазар подпомогнаха растежа във втората по големина икономика в света през последните месеци, макар че малките и средни частни предприятия, които са във фокуса на изследването, продължават да изпитват затруднения.

Печалбите на китайските компании се повишиха с най-резкия темп от три години насам през август, припомня Ройтерс.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките в производството ще излезе на 1 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Китай все още ли е втората икономика в света? Защото ние го смятахме преди 2 години и при съществуващите темпове на растеж трябваше ОТДАВНА да е първата. Е, може да са ни били грешни изчисленията. Май ще трябва да се смята пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още