IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на френската икономика се забавя

БВП се разширява през първото тримесечие със само 0,3 на сто, което е под очакванията на пазарите

17:21 | 28.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изненадващо възстановяването на френската икономика забавя ръста си преди очаквания с нетърпение втори тур на президентските избори в страната. Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства за периода от началото на януари до края на март с 0,3 на сто на тримесечна база, показват данните на статистическия институт  Insee, цитирани от Ройтерс. Пазарите очакваха ръст от 0,4 на сто.

В края на 2016 г. икономката на страната се ускорява с ревизираните 0,5 на сто (досегашните данни бяха за 0,4%). Инвестициите на корпорациите са допринесли този път най-силно за растежа, докато потребителските разходи във втората по големина икономика в еврозоната се увеличават само с 0,1 на сто.

На годишна база ръстът на БВП достига 0,8 на сто, което е по-бавно разширяване от растежа от 1,2 на сто, отчетен през четвъртото тримесечие на 2016 г.   

Влошаването на потреблението се дължи преди всичко на спада на разходите за енергия (с 3,8% след повишение с 3,7% в края на миналата година), тъй като времето през зимата на 2017 г. бе по-топло от типичното. Потребителските разходи за хранителни продукти обаче нарастват с 0,3 на сто след понижение с 0,3 на сто през последните три месеца на миналата година.

Същевременно общите дълготрайни инвестиции в страната отбелязват ускорен подем, нараствайки с 0,9 на сто след повишение от 0,6 на сто през четвъртото тримесечие на 2016 г.

Слабите данни за представянето на френската икономика в началото на годината бяха прогнозирани от централната банка на страната, която обаче отчете, че това няма да доведе до промяна на нейната прогноза за представянето на икономиката за цялата година.

Някои анализатори са на мнение, че забавянето на растежа може да постави под съмнение силата на икономиката на еврозоната в началото на годината въпреки цялата поредица силни бизнес и потребителски проучвания. 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още