IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът на Nvidia с центрове за данни може да спъне ръста на цената на акциите

Според анализаторите конкуренцията на този пазар е голяма и в краткосрочен план е трудно да се прогнозира

13:07 | 11.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Nvidia отчете приходи от центровете си за данни и автомобилния бизнес, които не изпълниха очакванията. Това понижи стойността на акциите, която беше скочила почти тройно през последните 12 месеца, предава Ройтерс.

Книжата на Nvidia записаха 6,6% спад на цената си до 153,87 долара за брой по време на следборсовата търговия. През последната година те се радваха на ръст от 181%, а това е най-силното представяне в индекса S&P 500.

Nvidia стана популярна в гейминг индустрията със своите графични чипове, но през последните години разширява бизнеса си в нови сфери, включително в облачните услуги, изкуствения интелект и самоуправляващите се коли.

Приходите на Nvidia от бизнеса ѝ с центрове за данни са се увеличили повече от два пъти до 416 млн. долара, но не изпълниха прогнозата за 423,3 млн. долара на FactSet.

Приходите от автомобилния бизнес са скочили с 19,3% до 142 млн. долара, но също не оправдаха очакванията на анализаторите за 146,2 млн. долара.

Бизнесът с центрове за данни все още е относително малък и е задвижван от малък брой клиенти, които могат лесно да променят предпочитанията си, коментира анализаторът Стейси Расгън от Bernstein.

Това може да е голяма възможност в дългосрочен план, но е непредвидимо в краткосрочен, допълни тя.

Въпреки това печалбата и приходите успяха лесно да надминат очакванията на анализаторите, отчасти заради силата на традиционния бизнес в индустрията за игри. Чиповете, които компанията произвежда, са използвани и за извършването на трансакции с криптовалути, коментира главният изпълнителен директор Йенсен Хуан.

Нетната печалба на Nvidia е нараснала повече от два пъти до 583 млн. долара, или 92 цента на акция, през второто фискално тримесечие на компанията, което завърши на 30 юли.

Общите приходи са скочили с 56 на сто до 2,23 млрд. долара, надминавайки прогнозите за 1,96 млрд. долара.

За третото тримесечие Nvidia обяви, че очаква приходи от 2,35 млрд. долара, плюс или минус 2%, докато анализаторите очакват 2,13 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още