IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цензурата в Русия носи нови главоболия на Google

Компанията спира част от дейностите си в страната заради нов руски закон

10:36 | 12.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google затваря инженерния си офис в Русия, след като правителството ограничи интернет свободите в навечерието на приемането на нов закон, който урежда практиките на интернет компаниите по отношение на управлението на информация, пише Wall Street Journal.

Фирмата планира да запази по-голяма част от служителите си в Русия, които да се фокусират в други области като продажбите, бизнес партньорствата, поддръжката, маркетинга и комуникациите.

“Ние сме силно ангажирани с нашите руски потребители и клиенти и имаме специален екип в Русия, който работи, за да ги подкрепя”, заяви говорителят на Google. Той отказва да коментира колко точно е техният брой, както и защо Google затваря инженерния си хъб в страната.

През следващата година в сила ще влезе нов закон, който изисква информацията за руските потребители да се съхранява в центровете за данни в Русия. Освен това законът ще санкционира интернет компаниите за нарушаване на правилата, свързани с личните данни.

Друг закон, приет по-рано тази година, изисква блогърите с повече от 3000 читатели дневно да се регистрират и да предоставят домашния си адрес. Новите правила не позволяват на блогърите да използват обидни думи и забраняват разпространяването на невярна информация.

Правителството на руския президент Владимир Путин налага все по-големи репресии онлайн през последната половин година, твърди Андрю Маклафлин, директор на Google по въпросите на нейната политика от 2003 до 2009 г.

Русия е труден пазар на Google отдавна. Местната търсачка Yandex обяви наскоро, че контролира повече от 60 на сто от пазара на търсачките в страната през третото тримесечие, позовавайки се на данни на компанията за проучвания LiveInternet.

Изпълнителният председател на Google Ерик Шмид миналата година заяви, че е притеснен, че Русия е на път да се превърне в Китай по отношение на цензурата в интернет. Компанията изтегли голяма част от своите услуги от Китай през 2010 г., след като страната увеличи цензурата на резултатите от търсенията, а акаунтите на китайските дисиденти в Gmail бяха хакнати.

Съоснователят на онлайн гиганта Сергей Брин, който прекарва ранните си години в Съветския съюз, е движещата сила, стояща зад решението на Google да се оттегли от Китай.

И все пак отдръпването от тези страни е финансов риск за Google, защото те са големи икономики с увеличаващ се брой онлайн потребители.

Същевременно Google отново поглежда към Китай, но през своя магазин за мобилни приложения. Тя все още планира да инвестира в руския си бизнес през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още