IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: България е 42-ра сред най-иновативните икономики в света

На първо място е Южна Корея, сочи индекс на Bloomberg

16:27 | 19.01.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България е на 42-ро място сред най-иновативните икономики в света, сочи индекс на Bloomberg. На първо място е Южна Корея, а Германия, Швеция, Япония и Швейцария допълват челната петица в индекса, който оценява икономиките, използвайки показатели като разходи за проучвания и развитие и концентрация на високотехнологични публични компании.

Според класацията България се представя най-добре от гледна точка на добавена стойност на производството, заемайки 25-та позиция. Най-зле обаче страната се представя по разходи за проучвания и развитие, като по този показател сме на 46-то място в световната класация.

България е на 43-то място в света както по производителност, така и по патентна активност, като малко по-добро представяне има по отношение на концентрацията на научните изследователи - 39-та позиция.

Южна Корея отчита най-високи резултати в света по добавена стойност на производството и ефективност на висшето образование – показател, който включва записани студенти във висшето образование и концентрация на завършили науки и инженерство.

На второ място с почти шест пункта по-надолу се намира Германия, а на трето място, със съвсем малка разлика спрямо втората позиция, е Швеция. Едва на четвърто място е един от най-големите конкуренти на Южна Корея в региона – Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
да не са обърнали реда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 8 години
Русия и 12-та: след Израел и преди Австрия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Internet
преди 8 години
Русия и 12-та: след Израел и преди Австрия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още