IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel съкращава 12 хил. работни места

Компанията сви прогнозата за годишните си приходи

08:55 | 20.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технолигичен концерн Intel обяви, че ще съкрати 12 хил. работни места в световен мащаб, което се равнява на 11% от работната ѝ сила. Това се случва в момент, в който компанията се отдръпва от своя традиционен бизнес за продажбата на чипове, използвани в персонални компютри, предава Ройтерс. 

Това са най-сериозните съкращения в компанията от десетилетие насам и са провокирани от застоя на пазара на персонални компютри. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания се фокусира върху центровете за данни, които имат по-висок марж на печалба, като се опитва да намали своята зависимост от забавящия се пазар на персонални компютри. 

Глобалните продажби на персонални компютри спаднаха с 11,5% през първото тримесечие, заяви IDC в понеделник.

Във вторник вечерта компанията заяви, че главният ѝ финансов директор Стейси Смит ще поеме нова роля - тя ще ръководи продажбите, производството и операциите. Intel заяви, че ще започне да търси кой да я наследи на досегашния ѝ пост.

Най-големият производител на чипове в света освен това сви своята прогноза за годишните си приходи. Сега той очаква те да нараснат с около 5 на сто, което е под предишната прогноза за диапазон от 5-9%.

Печалбата на компанията за първото тримесечие е 42 цента на акция, което е над отчетените година по-рано 41 цента на акция.

Нетните приходи са скочили до 13,70 млрд. долара от 12,78 млрд. долара. С това компанията отговори на очакванията на анализаторите, но на ръба. 

Освен това Intel обяви, че ще отпише 1,2 млрд. долара заради преструктурирането си, като успокои инвеститорите си, че тази мярка ще спести 750 млн. долара тази година и още 1,4 млрд. долара следващата година.

До вторник акциите на Intel бележеха спад от 8,4% за годината. Във вторник книжата потънаха с 2,6% до 30,78 долара в следборсовата търговия. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още