IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo се завръща към печалба през последната година

Приходите на компанията обаче записаха спад от 4 на сто

11:41 | 25.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания Lenovo Group, която е най-големият производител на персонални компютри в света, обяви днес, че се завръща към печалбата в годината, в която нейните продажби на персонални компютри спадат с по-бавен темп от този на целия пазар, докато потребителското търсене продължава да се свива, предава Ройтерс.

Печалбата на Lenovo е достигнала 535 млн. долара в годината до март, преобръщайки тенденцията след загубата на 128 млн. долара година по-рано. Приходите на компанията обаче записаха спад с 4 на сто до 43 млрд. долара.

Резултатите идват в момент, в който Lenovo оперира на пазара на персонални компютри, който се сви значително от навлизането на смартфоните и таблетите насам. Според компанията за пазарни проучвания Gartner глобалните продажби на персонални компютри бележат спад вече десето поредно тримесечие през периода януари-март, като се потопиха под 63 млн. бройки за първи път от 2007 г. насам.

Годишните продажби на Lenovo спаднаха с 1%, докато общият пазар се свива с 3 на сто. Пазарният дял на компанията нарасна с 0,4 процентни пункта до рекордните 21,4%. Приходите на звеното за персонални компютри и умни устройства, което носи около 70% от общите приходи, спаднаха с 2 на сто.

Компанията обвини за спада резултатите от насочването ѝ към смартфоните и центровете за данни, трудната макроикономическа среда, както и проблемите с доставките през втората половина на годината.

„Въпреки пазарните условия, които ще останат предизвикателство в краткосрочен план, групата излезе от годината с по-силна организация, която позволява по-засилен фокус върху потребителите и по-убедително продуктово портфолио във всичките ни бизнеси“, обясни председателят и главен изпълнителен директор Ян Юенцин.

Конкуренцията на пазара на персонални компютри тази седмица стана още по-ожесточена, когато най-големият китайски производител на смартфони Huawei Technologies заяви, че ще влезе на него с потребителски модели от висок клас.

Lenovo се конкурира с Huawei и в мобилния сегмент, който носи около 18% от приходите ѝ. Загубата на звеното се разшири до 566 млн. долара от 469 млн. година по-рано, макар че Lenovo твърди, че бележи голям растеж в Латинска Америка и Западна Европа.

По-малкият бизнес на компанията с центрове за данни, който включва услуги за компании и сървъри, генерира загуба от 343 млн. долара.

Изпълнителният директор заяви, че основният бизнес на Lenovo с персонални компютри остава стабилен, трансформацията на нейния мобилен бизнес тече, а фирмата увеличава усилията си да подобри своя бизнес с центрове за данни.

За трите месеца до март печалбата на Lenovo е спаднала с 41% до 107 млн. долара, а приходите са скочили с 5 на сто до 9,58 млрд. долара.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още