IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошият отчет на Snap изтри 6 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация

Компанията разочарова инвеститорите с по-слаб ръст на приходите и на броя нови потребители

09:15 | 11.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на Snap се потопиха в сряда, след като компанията майка на Snapchat отчете забавяне на растежа на броя нови потребители и по-бавен темп на растеж на приходите в своя първи финансов отчет като публична компания.

Snap пропусна част от прогнозите на Wall Street, докато се бори с копиращите го чат приложения, предава Ройтерс.

Книжата на компанията понижиха стойността си с 23% по време на следборсовата търговия, изтривайки 6 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация. Това е обрат за компанията след "горещото" първично публично предлагане, което беше най-голямото за технологична компания в САЩ от IPO-то на Facebook през 2012 г. насам. 

Цената на акциите се понижи до 17,66 долара, малко над цената от борсовия дебют - 17 долара.

Някои инвеститори се надяваха, че  Snap ще ги изненада с добри резултати в отчета си за първото тримесечие, коментира анализаторът на BTIG Ричард Грийнфийлд.

“Фактът, че те не успяха да отговорят на очакванията, разочарова хората”, коментира той.

Представянето повтаря случилото се с Facebook и Twitter след техните борсови дебюти. Акциите на Twitter понижиха стойността си с 24% на следващия ден, а тези на Facebook - с 11%. Това все още са най-лошите спадове и за двете компании.

Главният изпълнителен директор на Snap Евън Шпигел се опита да успокои инвеститорите, които го засипаха с десетки въпроси, вариращи от стратегията на компанията до това как тя ще се справя с конкурентите.

“Ако искаш да бъдеш креативна компания, трябва да свикнеш и да се наслаждаваш на факта, че хората ще копират продукта ти, ако правиш добри неща”, коментира той.

Правейки сравнение с индустрията с търсачки, Шпигел заяви: “Само защото Yahoo има поле за търсене, не означава, че тя е Google”.

Snap заяви, че активните потребители дневно са нараснали с 36,1% до 166 млн. през първото тримесечие спрямо година по-рано. Това е по-бавен темп спрямо четвъртото тримесечие, когато ръстът беше 47,7%, и спрямо третото тримесечие, когато беше 62,8%.

Забавянето отговори на очакванията на JPMorgan, която очакваше точно 166 млн. активни потребители дневно за първото тримесечие.

Подобно на много други компании от Силициевата долина, Snap е много свързана със своите млади основатели. Шпигел, който получи базиран на акциите бонус от близо 600 млн. долара за това, че направи компанията публична, е на 26 години. Другият съосновател, 28-годишният Боби Мърфи, пък заема поста главен технологичен директор в компанията. И все пак Snap привлече хора с доста опит, включително председателя Майкъл Линтън, който е бивш главен изпълнителен директор на Sony, отговарял за филмовия и музикалния бизнес.

По думите на Грийндфилд мнозина разчитат Шпигел да създаде продукти, които да радват потребителите.

Приходите на Snap скочиха почти четирикратно до 149,6 млн. долара, но се оказаха под прогнозираните от анализаторите 158 млн. долара според Thomson Reuters I/B/E/S. Приходите са по-малко спрямо тези за четвъртото тримесечие на 2016 г., който традиционно е силен период за продажбата на реклами. Тогава сумата достигна 166 млн. долара.

Приходите бяха “сравнително разочароващи”, коментира анализаторът на Pivotal Research Браян Уейзър.

Средните приходи от потребител са достигнали 90 цента през първото тримесечие, обяви Snap. Това е над отчетените 33 цента на потребител през същото тримесечие година по-рано, но е под 1,05 долара на потребител за четвъртото тримесечие на 2016 г.

Нетната загуба на Snap се увеличи до 2,21 млрд. долара, или 2,31 долара на акция, през първото тримесечие, от 104,6 млн. долара, или 14 цента на акция.

Потребителите са създали повече от 3 млрд. дневни публикации средно през първото тримесечие. За сравнение - през третото тримесечие на 2016 г. броят достигаше 2,5 млрд., обяви компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
само журналистите ползват това понятие така, щото толкова им е акъла ... в интернет ли е нещо, то е технологично. :):)иначе това е класика в жанра... дреме им вече на отчета, нали продадоха акциите което беше целта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mvr0306
преди 7 години
Не ги знам какви са тия, изглежда нещо като чат, но най ми е чудно когато наричат такъв тип компании "технологични"...Имах съвсем друго понятие за тази дума....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още