IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият директор на бизнеса на Apple в Китай има тежка мисия

Компанията избра ръководител, който вероятно ще трябва да работи в тясно сътрудничество с властите

14:34 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple назначи един от главните си софтуерни инженери за ръководител на китайските си операции, в опит да се справи с постоянния спад на продажбите си на най-големия си пазар след САЩ, пише Bloomberg.

Изабел Ге Махи, която в момента е вицепрезидент на безжичните технологии, ще заеме наскоро създадената позиция на управляващ директор за Китай, Тайван и Хонконг. Родената в Китай Ге Махи, която като лидер на екипите на мобилните инженери помогна за разработването на Apple Pay и HomeKit, сега ще отговаря директно пред главния изпълнителен директор Тим Кук и пред главния оперативен директор Джеф Уилямс, когато заеме поста в Шанхай това лято.

Назначението идва в критичен за Apple момент в Китай, където правителството засилва рестрикциите срещу чуждестранни компании и управлението на данните от тяхна страна. Услугите на Apple – iTunes Movies and Books бяха спрени миналата година от регулаторите, по-малко от седем месеца след старта им там, а приходите на компанията в страната спадат вече пет поредни тримесечия.

Американският гигант вече се подготвя за пускането на дългоочаквания нов iPhone в десетата годишнина на устройството. Джаджата може да помогне на Apple да си върне пазарен дял от местни играчи като Huawei Technologies.

Ге Махи, която е родена в североизточна китайска провинция, вероятно ще играе основна роля в управлението на връзките с китайското правителство, което е предизвикателство за всяка голяма чуждестранна компания, оперираща в страната. Самият Тим Кук посети Китай няколко пъти, появявайки се на форуми и отваряйки центрове за проучвания, като не пропусна да се срещне и с местните медии. Миналата седмица Apple разкри, че планира да изгради първия си център за данни в Китай, за да отговори на законовите изисквания за съхраняване на данните на местните потребители вътре в страната.

Ге Махи е работила и по разработката на специфични за Китай функции за iPhone и iPad, включително поддръжката на сканирането на QR кодове в най-новата версия на мобилната операционна система iOS.

„Apple е силно ангажирана с инвестиции и растеж в Китай“, коментира Кук в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още