IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm отвърна на удара на Apple

Производителят на чипове обвинява американския гигант в подлъгване на регулаторите

11:35 | 11.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичната компания Qualcomm обвини Apple в това, че е излъгала регулаторите, за да насърчи разследването на производителя на чипове, както и че е заплашила да спре да ползва част от не толкова ключовите ѝ компоненти в своите смартфони, пише Bloomberg.

Най-големият производител на чипове за телефони в света отговори на съдебен иск, подаден през януари от Apple, като късно в понеделник заяви, че производителят на iPhone е нарушил договорните си задължения, неглижирал е споразуменията си и е изопачил фактите.

"Бяхме наистина изумени от част от нещата, които са включили в съдебния си иск“, коментира главният съветник на Qualcomm Дан Розенбърг. „Това е нашият опит да отговорим на част от смущаващите елементи от жалбата им“.

В основата на влошаващите се отношения стои търговският спор за това колко средства може да иска Qualcomm от производителите на смартфони за използването на технологиите, които е патентовала, независимо дали те ползват нейни чипове, или не.

Базираната в Сан Диего в Калифорния компания генерира по-голямата част от своята печалба от лицензирането на технология, която покрива основите на всички съвременни системи за мобилни телефони.

Акциите на Qualcomm понижиха стойността си с 12%, откакто Apple подаде съдебния иск на 20 януари, което изтри повече от 10 млрд. долара от пазарната стойност на производителя на чипове.

Говорителят на Apple Джош Розенсток отказва да коментира въпроса, посочвайки, че в документите, подадени в съда, ясно се вижда каква е позицията на компанията.

„Ние сме изключително разочаровани от начина, по който Qualcomm работи с нас, и за съжаление след години на разногласия по това какво представлява справедливо и разумно заплащане, ние нямахме друг избор освен да се обърнем към съда“, посочи Apple в жалбата си от 20 януари.

Apple е единственият голям производител на смартфони, който не плаща директно на Qualcomm, а чрез договори със своите поддоставчици от Азия, които правят iPhone. Сега тя се намесва в споразуменията на тези компании с Qualcomm, включително тези на Foxconn Technology, като настоява за по-благоприятна сделка от гледна точка на лицензионните такси, посочва Розенбърг.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Розенберг и Розеншток... един евреин се скарал с друг...Интересно кой на кого в канчето е погледнал....Ти да видиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още