IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само една трета от българите имат основни дигитални умения

Не сме готови за дигиталното бъдеще и имаме много работа, за да не се превърне това в бариера за икономическото развитие, заяви Гергана Паси

20:33 | 09.10.15 г.
Само една трета от българите имат основни дигитални умения

Само 34% от българите имат основни дигитални умения, каза Гергана Паси, основател и президент на Дигиталната национална коалиция, цитирана от БТА.

Тя участва в дискусия на тема "Бъдещето е дигитално. Готови ли сме да го посрещнем?", част от ежегодната Научна конференция, организирана от Русенския университет и Съюза на учените-Русе.

Според Паси 66% от българите нямат базисни дигитални умения. Това включва възможността да изпращат имейли, да използват различни инструменти, да инсталират различни смарт уреди.

"Ние имаме много работа, за да не се превърне това в бариера за икономическото развитие на страната", каза Паси.

По думите й все още не сме готови за дигиталното бъдеще. В рамките на Европа България е сред страните, които имат най-голяма "пропаст" в дигиталните умения на отделни социални групи.

Според Паси е необходим набор от усилия, припознати като политика и на държавно, и на общинско ниво. Инфраструктурно България стои добре, но все още има много слабо населени места, където интернет покритието не е на необходимото ниво.

Паси каза още, че учителите и университетските преподаватели са много важно свързващо звено. Идеята е технологиите да навлязат във всички учебни предмети, така че децата, когато влизат в училище, да не виждат един свят, който им е изцяло чужд и скучен.

Тя информира, че Дигиталната национална коалиция стартира за втора година проекта "Бъдещото е код". Той има за цел бизнесът, който се занимава с IT, да влезе в средното училище. Вече повече от 300 учебни заведения участват в проекта, като целта е още в много ранна възраст децата да получат импулс да се развиват в областта на технологичните специалности.

"Това е сектор, в който безработицата не е позната като явление и в който заплатите са много над средната. В същия момент навсякъде по света има огромен дефицит на IT-кадри", каза Гергана Паси, цитирана от БТА.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още