IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung показва все по-голям апетит към автомобилната индустрия

Южнокорейският гигант придобива Harman International Industries за 8 млрд. долара

15:25 | 14.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Южнокорейският технологичен концерн Samsung Electronics обяви, че е сключил сделка за 8 млрд. долара за придобиването на Harman International Industries. Със сделката компанията прави голям скок към автомобилните технологии. Това е най-голямото придобиване в чужбина за Samsung, предава Ройтерс.

Сделката с базираната в Кънектикът компания, която прави аудио системи и системи за свързани коли, е част от усилията на южнокорейския гигант да се насочи към нови области, тъй като нейният основен бизнес със смартфони се забавя на фона на проблемите със спрения от производство Galaxy Note 7.

Въпреки големите инвестиции, предстои да се види дали Samsung ще може да се разрасне толкова, че да може да се конкурира с играчи като Bosch и Continental, твърди фонд мениджърът на HDC Asset Management Парк Джунг-хун.

Samsung е постигнала споразумение за придобиването на Harman за 112 долара на акция в брой.

Продуктите на Harman се използват в повече от 30 млн. превозни средства на компании като BMW, Toyota и Volkswagen според уебсайта ѝ.

Samsung обяви, че Harman, която има около 30 хил. служители, ще оперира като отделна компания на Samsung и ще продължи да се управлява от главния изпълнителен директор Динеш Паливал.

Преди година Samsung създаде екип, който да се грижи за нейния бизнес с автомобилна електроника и да проучи възможностите, предлагани от сектора. През 2016 г. компанията инвестира 450 млн. долара в китайския производител на коли и презареждащи се батерии BYD Co.

Отделно от това Samsung проведе преговори с Fiat Chrysler Automobiles за потенциална продажба или партньорство с нейния производител на части за автомобили Magneti Marelli, твърдят източници. Не е ясно докъде са стигнали тези преговори.

Придобиването на Harman е обект на регулаторно одобрение и се очаква сделката да бъде завършена в средата на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivel
преди 7 години
Пази боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още