IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX ще тества свръхтежката си ракета в края на лятото

В четвъртък SpaceX за пръв път в све

11:42 | 01.04.17 г. 3
<p>
	Ръководителят на компанията Илон Мъск. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ръководителят на компанията Илон Мъск. Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания SpaceX възнамерява да осъществи пробно изстрелване на свръхтежката си ракета-носител Falcon Heavy в края на лятото, съобщи Франс прес.

"В рамките на тестовете ще бъде направен опит да бъде върната връхната степен на носителя за повторна употреба", съобщи ръководителят на компанията Илон Мъск. "Разглеждаме възможността по време на демонстрационния полет на "Фалкон хеви" да върнем връхната й степен за повторна употреба. Шансовете са малки, но си струва да опитаме", посочи Мъск.

В четвъртък SpaceX за пръв път в света повторно използва степента на ракетата Falcon 9 при изстрелването на телекомуникационния спътник SES-10. Компанията успя също така да приземи споменатия елемент на носителя върху специално изградена платформа.

Първата степен на Falcon 9 успешно пребивава в космоса през месец април миналата година при извеждането в орбита на товарния кораб "Дракон" с товар за екипажа на Международната космическа станция.

Тежката ракета Falcon Heavy е най-новата разработка на ръководената от Илон Мъск компания. Тя ще може да извежда полезен товар от 54 тона. Тази маса се равнява на един Боинг 737 заедно с пътниците, екипажа, багажа и горивото.
Рециклирайки своите ракети-носители, от SpaceX възнамеряват значително да понижат разходите по изстрелването и да открият нова ера в усвояването на космоса.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 7 години
Точно така. С пари и акъл се прави добра работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
majnata
преди 7 години
Аха...докат има мангизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още