IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas вече няма да е спонсор на лондонския Челси

Двете организации обявиха прекратяването на сделката си за 43 млн. долара годишно

15:08 | 12.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият европейски производител на спортни стоки Adidas се разделя с лондонския футболен отбор Челси, като ще получи компенсация от поне 57 млн. долара, след като битката за спонсор на един от най-популярните отбори в Европа се засилва, коментира Bloomberg.

Десетгодишната сделка ще приключи през юни 2017 г., шест години преди планираното, заявиха организациите късно в сряда. Решението е взето по взаимно съгласие, допълниха те.

Нито една от страните не представи мотиви за раздялата, която се случва само седмица, след като Челси представи нов екип от Adidas за сезон 2016/2017 г. Сделката, която бе подписана през 2013 г., бе на стойност 30 млн. паунда (43 млн. долара) годишно. Сумата е доста по-малка от 75-те млн. паунда на година, които година по-късно Adidas се съгласи да плати, за да замени Nike като спонсор на екипите на Манчестър Юнайтед.

Раздялата „е изненадваща и повдига въпроси по това, което се случва зад кулисите“, казва Зузана Пуш, анализатор в Berenberg Bank. “Определяме събитието като тревожно, тъй като предизвиква опасения за засилващата се битка по правата за спонсориране на европейския футбол“.

Акциите на Adidas поскъпнаха с 1,1% до 114,5 евро около обяд на борсата във Франкфурт.

С приключването на споразумението Челси ще потърси нов спонсор за екипите на отбора, казва Adidas в изявление. Според Пуш обаче е малко вероятно лондонският тим да е взел решението за приключването на договора и изплащането на компенсацията, ако вече не са намирали алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още