IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците харчат над 7 млрд. долара за Хелоуин

Най-голямата част от парите се харчи за закупуването, ушиването или наемането на костюми

15:13 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Жителите на САЩ ще похарчат около 7,4 млрд. долара през тази година за приготовления за Деня на Вси Светии или Хелоуин, който се отбелязва по традиция в нощта срещу 1 ноември, предава БТА, позовавайки се на ТАСС.

Най-голямата част от тази сума (2,8 млрд. долара) отива за закупуването, ушиването или наемането на костюми. По традиция американците обичат да се дегизират като вещици, зомбита и вампири, или като популярни герои от анимационни или игрални филми.

Според социологическите изследвания 44% от жителите на САЩ ще се маскират за празника.

Тази година обаче хит на пазара са и костюми, имитиращи защитните облекла на медиците, работещи с болни от ебола пациенти. Особено популярни са и костюмите на принцеса Елза от анимационната лента "Замръзналото кралство" и на вълшебницата Малефисиент, в чийто образ на екрана се превъплъти Анджелина Джоли.

Главният парад по повод празника ще се състои по-късно днес в Ню Йорк. Хелоуин е "пренесен" в Америка от имигранти от Ирландия. В основата на празника е езическото вярване, че в тази нощ душите на умрелите се връщат у дома.

Денят на Вси светии или Хелоуин е католически празник, утвърден от папа Григорий Четвърти през 853 г., като ден за почит към всички християнски светци и мъченици. Отбелязва се в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. Особено е популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада. 

Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция. На 1 ноември келтите празнували Нова година - Самейн. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята. Тези души търсели живи тела, в които да се вселят. Затова живите се маскирали с животински кожи и страшни маски с надеждата да уплашат привиденията и да се предпазят от тях. Оставяли им храна отвън, за да не влизат в домовете им. След това се събирали около големи огньове, запалени от жреците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още