IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Ben замлъква за цели четири години в момент на национална несигурност

Емблемата за непрекъснатост ще бъде заглушена, в момент когато Великобритания започва същинските преговори за Brexit

15:58 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Символът на Лондон – Big Ben замлъква за цели четири години в момент на национална несигурност, пише AFP.

Камбаната отмери 12-тия час на обяд днес за последен път, с което започна най-дългото мълчание на часовниковата кула в нейната 157-годишна история.

Big Ben, който беше преименуван на Elizabeth Tower в чест на 60-тия юбилей от управлението на кралицата, е една от най-популярните туристически забележителности на Великобритания, но ще бъде ремонтирана в следващите четири години. Камбаните обаче ще бъдат спрени заради опасения за здравето и безопасността на работниците, които ще извършват ремонта.

Това обаче заглушава емблемата за непрекъснатост в момент, когато Великобритания започва същинските преговори за Brexit. Така дебатът за 13,7-тонната камбана бързо се премести върху политическата сфера.

Затварянето на Big Ben ще съвпадне с предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз, период, който ще бъде политически нестабилен и икономически опасен, пише AFP.

Камбанният звън е важна част от британския живот, използван в началото на радио - и телевизионни предавания и в отброяването на последните секунди до Нова година. Звукът е познат и на много хора извън Великобритания, тъй като се излъчва от BBC World Service.

Застъпниците за Brexit в парламента разкритикуваха решението да се заглушат камбаните. Министър-председателят Тереза Май беше сред тези, които изразиха загриженост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още