IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola дължи данъци за 3,3 млрд. долара за отминал период

Компания обаче твърди, че използва една и съща практика за изчисляване на дължимите данъци от 30 години насам

22:06 | 18.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola е получил уведомление от американските власти, че дължи федерални данъци за сумата от 3,3 млрд. долара, както и лихви, за периода между 2007 и 2009 г., съобщава New York Times, цитирайки изявление на фирмата.

Базираната в Атланта компания заяви в отчет, изискван от регулаторните органи, че вярва, че оценките са неоснователни и планира да използва „всички необходими административни и съдебни средства за защита, за да реши въпроса“.

Производителят на Sprite, Fanta и други напитки заяви, че разногласието е по това каква част от сумата, която получава от лицензирани продукти, трябва да бъде считана за облагаем доход в САЩ. Компанията твърди, че следва една и съща методология за изчисляване на облагаемия доход в САЩ от близо 30 години.

„Данъчната служба сега иска разграничаване от тази дългогодишна практика, за да увеличи значително размера на данъка“, заяви компанията. „Ние сме една от стотиците други компании, които в момента са изправени преди този вид корекции, свързани с плащанията“.

Coca-Cola сподели още, че е била уведомена за препоръка, отправена към ръководителя на данъчната служба, според която въпросът е по-добре да бъде решен чрез съдебен спор. Компанията планира да започне оспорването на въпроса като подаде петиция към американския данъчен съд.

Компанията заяви още, че властите са направили оценката за дължимите данъци след осъществен петгодишен одит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още