IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма оглавява класацията на китайските милиардери на Forbes

Детронираният от Ма основател на Wanda Ван Цзянлин е изтласкан чак на четвърто място

14:43 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Състоянието на Джак Ма е скочило на 19,5 млрд. долара спрямо 7,1 млрд. долара миналата година. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Състоянието на Джак Ма е скочило на 19,5 млрд. долара спрямо 7,1 млрд. долара миналата година. Снимка: Ройтерс

Основателят на веригата за онлайн търговия Alibaba Джак Ма е най-богатият човек в Китай, където броят на милиардерите се увеличава много бързо въпреки забавянето на икономиката, сочи класация на американското списание Forbes, цитирана от БТА.

Според класацията, публикувана днес, броят на милиардерите в долари в Китай е нараснал от 168 миналата година на 242 тази година.

Състоянието на Джак Ма е скочило на 19,5 млрд. долара спрямо 7,1 млрд. долара миналата година след рекордното първично публично предлагане на Alibaba на Wall Street през септември.

И според класацията на Hurun Report, публикувана през септември Джак Ма е на първо място по богатство, но със състояние от 25 милиарда долара. 

Във всеки случай изкачването му в класацията е светкавично, като се има предвид че е създал Алибаба преди 15 години само с 60 000 долара. Стойността на компанията се определя вече на над 240 милиарда долара.

Детронираният от Джак Ма Ван Цзянлин, изпълнителен директор и мажоритарен собственик на огромния конгломерат Wanda, който сега държи веригата американски кина AMC, е изтласкан чак на четвърто място в класацията на Forbes.

След една трудна година за сектора на недвижимите имоти, който е основният източник на богатство за Ванг, състоянието му се е стопило до 13,2 милиарда долара спрямо 14,1 милиарда миналата година.

Икономическият растеж на Китай се забави през третото тримесечие до най-ниското си равнище от пет години, заради слабо промишлено производство и охлаждането на сектора на
недвижимостите.

Секторът на високите технологии и интернет обаче оказва съпротива и водещите в този сегмент заемат първите три места и половината от първите десет места в класацията на  Forbes.

Робин Ли, съосновател на Baidu или китайския Google, е на второ място със състояние от 14,7 милиарда долара, а Пони Ма, ръководител на Tencent - оператор на популярната услуга за съобщения WeChat, е на трето място с богатство, оценявано на 14,4 милиарда долара.

В десетката са също Лей Цзюн, основател на производителя на смартфони Xiaomi, който е на осмо място и Ричард Лю, създател на компанията за онлайн търговия JD.com, който е на 10-то място.

Ли Хецзюн от компанията за възобновяема енергия Hanergy е на пето място. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още