IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два акварела, изобразяващи Малкия принц, бяха продадени за над 500 хил. евро

Те са влезли в първото издание на прочутата книга

11:58 | 15.06.17 г.
<p>
	<em>Илюстрация: Pixabay</em></p>

Илюстрация: Pixabay

Два акварела, които изобразяват Малкия принц – прочутия персонаж на писателя и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери, бяха продадени на търг в Париж за обща сума от над 500 хил. евро. Новината обяви аукционната къща Artcurial, цитирана от AFP.

Първото произведение, което беше оценено между 110 хил. и 140 хил. евро, беше закупено за 294 хил. евро. Второто, оценено в диапазона 92 хил. - 110 хил. евро, пък достигна цена от 226 хил. евро.

Двата акварела са използвани като илюстрации в първото издание на прочутата книга „Малкия принц“.

Литературната творба е изключително популярна по цял свят, като е преведена на 270 езика и има над 1300 издания. От нея са продадени над 145 млн. екземпляра.

Първият акварел е с размери 27,8 см на 21,4 см и изобразява Малкия принц, седнал на стол и съзерцаващ залязващото червено слънце. За тази творба Екзюпери е използвал кафяв туш и водни бои – охра, кафява, червена и синя.

Вторият акварел е със същите размери и показва Малкия принц, легнал по корем в градина с рози. За създаването на творбата, която включва няколко щрихи с молив, са използвани кафяв туш и водни бои - охра, кафява и червена.

Цяла поредица от подготвителни рисунки от Сент-Екзюпери за „Малкия принц“ беше купена за 104 хил. евро, след като първоначалната ѝ оценка беше между 80 хил. и 100 хил. евро.

Писмо на Екзюпери, адресирано до приятеля му Пиер Далоз, също беше продадено. Това е едно от двете последни писма на писателя и достигна цена от 18 200 евро. То беше оценено между 15 хил. и 20 хил. евро.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още