IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: 2016 - рекордна година за международните туристи

1,23 млрд. международни туристи са посетили поне за ден някоя страна в света през миналата година

20:41 | 25.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рекордните 1,23 млрд. международни туристи са посетили поне за ден чужда страна през 2016 г., сочат данни на Световната организация по туризъм към ООН. Посещенията обаче никак не са разпределени равномерно, коментира Quartz.

Броят на международните посетители в Европа – най-посещаваната от чужди туристи дестинация, са се увеличили само с 2% до 620 млн. души, като в Западна Европа се отчита нулев ръст.

Франция отбелязва особено слаби резултати в региона, след като туристите отбягват страната заради трите големи терористични атаки – две в Париж и една в Ница – в рамките на година и половина. Местни представители и бизнес лидери по-рано предупредиха, че атаките може да ударят туризма в страната и данните наистина показват, че посетителите избират други дестинации. Други страни в Европа, като Испания и Австрия, стават все по-атрактивни за туристите.

Докладът показва още, че по-малките страни трябва да построят по-добра туристическа инфраструктура, за да привлекат по-голям брой посетители, като пример за това е вечният фаворит Исландия. Страната отчита ръст от почти 20% в нощувките за една вечер в хотели и други места за настаняване, сочат данни на ЕС.

Азия, от друга страна, отчита ръст на туризма в целия регион. Още 24 млн., или 8%, са били туристите, останали поне за ден, през миналата година. Това се дължи на по-големия интерес както при междурегионалните пътувания, така и при туризма от други части на света, казва ООН.

Броят на международните туристи, пристигнали в американските континенти, са се увеличили с 8% до 201 млн. души. Растежът в Северна Америка обаче е на половината на този темп, отчасти заради по-силния долар.

Други по-популярни дестинации включват Африка, където броят на туристите е нараснал с 8% до 58 млн., най-вече заради Субсахарския регион.

Близкият изток обаче изпитва трудности и броят на посетителите се е понижил с 4% до 54 млн. международни туристи.

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още