IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Human Rights Watch: Работници по Мондиал 2018 в Русия са експлоатирани

ФИФА обаче не намира сериозни основания за притеснения и твърди, че въпреки някои несъответствия няма експлоатация

10:32 | 14.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стреоежът на стадион &quot;Екатеринбург&quot; в едноименния град към декември 2016 г. &nbsp;Снимка: архив Ройтерс</p>

Стреоежът на стадион "Екатеринбург" в едноименния град към декември 2016 г.  Снимка: архив Ройтерс

Международната неправителствена организация Human Rights Watch (HRW) заяви в сряда, че е документирала случаи, в които служители, работещи над обекти за руското домакинство на Световното първенство по футбол през 2018 г., са били оставени без заплащане, принудени да работят в опасно студени условия или са претърпели репресии заради изказване на свои притеснения по казуса, предава Ройтерс.

Световната футболна федерация ФИФА обяви през 2016 г. система за мониторинг за условията на труда по стадионите за Световното първенство в Русия и заяви, че системата е спомогнала за подобряване на трудовите стандарти.

Но в изявление, придружаващо доклада на базираната Ню Йорк HRW, Джейн Бюканън, директор на организацията за Европа и Централна Азия, заяви: „Строителните работници на стадионите са изправени пред експлоатация и злоупотреби, а ФИФА все още не е показала, че може ефективно да наблюдава, предотвратява и отстранява тези проблеми". 



„Докато несъответствията със съответните трудови стандарти продължават да са налице - нещо, което може да се очаква в проект от подобен мащаб, общото послание за експлоатация на строителните обекти, представено от HRW, не съответства на оценката на ФИФА", се казва в становище на футболната централа.

Говорител на ФИФА пояснява, че тази оценка се базира на тримесечни проверки, провеждани от независими експерти и представители на синдикатите.

ФИФА също така пояснява, че руските власти „в крайна сметка са отговорни за защитата на човешките и трудови права на тяхна територия и да гарантират, че строителните компании спазват законите".

Русия ще бъде домакин на Световното първенство през следващото лято на 12 стадиона, разпределени в 11 града, включително Москва, Санкт Петербург, Казан и Сочи.

Тези четири града ще бъдат домакини и на мачове в Купата на конфедерациите, двуседмичен турнир, който ще започне в събота, в който ще участват световни шампиони, различни регионални шампиони и приемащата страна.

Организационният комитет на Световното първенство в Русия не е било открит за коментар от Ройтерс. През май обаче вицепремиерът Виталий Мутко, който бе и министър на спорта, заяви пред агенция ТАСС, че строителните работи на стадиона в Санкт Петербург отговарят на изискванията на ФИФА и че правата на работниците не се нарушават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още