IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Баския, собственост на Джони Деп, оглави търг на Christie's

Аукционната къща генерира 52,8 млн. долара от продажбата на следвоенно и съвременно изкуство

15:22 | 30.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: christies.com</em></p>

Снимка: christies.com

Christie’s генерира 52,8 млн. долара приходи от търга на следвоенно и съвременно изкуство, който проведе на 29 юни. Топ лотът на аукциона се оказа картината „Pork”на Жан-Мишел Баския, която достигна цена от 6,8 млн. долара, пише ArtNet.

Абстрактно произведение на Герхард Рихтер, което се смяташе за най-ключовото в целия търг, беше изтеглено от продажбата в последния момент. Очакваше се то да достигне цена от 14 млн. паунда. Не беше обявена причината, поради която творбата няма да бъде включена в наддаването, но според ArtNet вероятно американският ѝ собственик може би е усетил, че няма да се продаде.

Така истинските звезди на търга се оказаха две произведения на Баския, които бяха продадени от актьора Джони Деп. Деп е в процес на развод със съпругата си Амбър Хърд и тези картини реализират значителни инвестиции за него.

Като фен на Баския Деп купи преди време на търг в Ню Йорк автопортрет от 1981 г. за 578 хил. долара. Сега картината беше оценена на 1-1,5 млн. паунда (1,5 – 2,2 млн. долара). Тя привлече десетима души, които наддаваха по телефона, някои от Азия, както и един човек от залата – Бил Акуавела. Последният в крайна сметка успя да спечели срещу сумата от 3,55 млн. паунда (4,74 млн. долара).

Втората картина на Баския от Деп е „Pork”(1981), която беше оценена на 2,5-3,5 млн. долара. Творбата стана топ лот и беше продадена на Илейн Холт от Christie’s Hong Kong.

Сред ключовите лотове се нареди „Two Dollar Bills” от 1962 г. на Анди Уорхол, която все още е била притежание на твореца до неговата смърт. Тя беше купена от британец за 5,9 млн. долара.

Само седем от всички произведения бяха продадени за суми, които се оказаха под предварителните им оценки.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още