IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Търнър постави рекорд за художника на търг на Sotheby's

Произведението изобразява италианската столица, гледана от хълма Авентин

11:59 | 04.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Картина на британския художник Джоузеф Търнър, която е една от малкото останали в ръцете на частни колекционери, постави рекорд за твореца при продажбата на търг, пише BBC.

От аукционната къща Sotheby’s, която е организатор на търга, заявиха, че купувачът е наддавал по телефона и е платил 30,3 млн. паунда (47,5 млн. долара). За платното са наддавали още трима души.

Картината е показана в Кралската академия в Лондон през 1836 г., когато художникът е бил 61-годишен. Цената на творбата е най-високата, платена досега за британски артист от епохата преди XX век, посочва говорителят на Sotheby’s.

Очакванията бяха картината да бъде продадена за сума между 15 и 20 млн. паунда, но произведението надхвърли предварителните очаквания и разби предишния рекорд за творба на Търнър, който беше 29,7 млн. паунда.

Работата изобразява италианската столица от хълма Авентин. От Sotheby’s твърдят, че тя е “изключителна, недокосната и в перфектно състояние”. Платното е създадено на базата на собствените рисунки на Търнър, които той прави през 1828 г. Картината е направена по поръчка на приятеля и покровител на художника Хю Андрю Джонстън Мънро.

Преди тази продажба произведението е сменяло собственика си само веднъж - през 1878 г.

“Това е една от онези невероятни картини, с които Търнър заслепява въображението”, пише през май 1836 г. Morning Post.

Продажбата се случва на фона на повишения интерес към художника от романтизма, предизвикан от биографичния филм за него, създаден от Майк Лий.
.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още