IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай издаде нови разпоредби за споделените велосипеди след лавина от оплаквания

Секторът се разрасна на практика от нищото преди година и се превърна в транспортен феномен

16:35 | 03.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай днес издаде нови разпоредби за съвместното ползване на колелета, информира Франс прес.

Така Пекин се опитва да поощри нов сектор, за който се смята, че е революция в транспорта, но пък същевременно допринася за натрупването на милиони велосипеди по градските улици.

Новите насоки, дадени от транспортното и още девет други министерства, призовават градовете да изработят правила как ще се ползват велосипедите за споделяне като част от цялостното пътно планиране, съобщи БТА.

Министерствата призовават също властите да затегнат контрола върху паркирането на колелетата, да разработят системи за наказание на нарушителите, да въведат стандарти за поддръжка и продължителност на ползване и да се забрани карането им от деца под 12 години.

Колелетата, които могат да бъдат отключени чрез GPS, като се използва мобилно приложение, и да бъдат оставяни навсякъде, бяха бързо приети от пътуващите ежедневно като удобен и евтин начин за придвижване в задръстените градове.

Напливът от компании, предлагащи услугата обаче, задръсти тротоарите в Шанхай, Пекин и много още градове с колелета, които често са счупени или изоставени нехайно от ползващите ги.

Съществуват и проблеми с безопасността.

Шанхай и Тянцзин обявиха собствени разпоредби през юли. Те определят максимална продължителност на използване на един велосипед от три години и въвеждат изискване компаниите да наемат най-малко един служител по поддръжката на всеки 200 велосипеда, уточни агенция Синхуа.

Секторът се разрасна на практика от нищото преди около година и се превърна в транспортен феномен.

Оценките са, че по улиците има над 10 млн. колелета на над 20 компании за споделяне на велосипеди.
Китайското правителство подкрепя този бизнес като "зелена" възможност за транспорт. Компании лидери като Ofo и Mobike привлякоха огромно количество рисков капитал в няколко кръга pа набиране на средства.

Ofo набра над 700 млн. долара при последния кръг, съобщи компанията днес пред АФП, а конкурентът му Mobike през юни си осигури 600 млн. долара.

Новите разпоредби на национално равнище, които се очаква да бъдат прилагани от градските власти, призовават за по-строго следене на финансовите операции на компаниите за споделяне на велосипеди, за да се предотврати нарастващият брой спорове с клиенти, а също така да бъдат установени механизми за справяне с жалбите.

Синхуа съобщи миналия месец, цитирайки представител на службата за защита на потребителите в Шанхай, че има над 2600 жалби от потребители срещу схемите за споделено ползване на колелета в града през първите четири месеца на годината, което е с 9 пъти повече, отколкото същия период миналата година.

Според други служители в Шанхай има над един милион колелета за споделено ползване, което е два пъти повече от необходимото, но пък има много малко служители по поддръжката, които да поправят счупените колелета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още