IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колекция съвременни творби, събрана от имотен магнат, отива на търг

Произведенията са собственост на семейството на Робърт С. Олник и неговата съпруга Силвия

18:05 | 21.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Робърт С. Олник създава империя от недвижими имоти, която се простира в Ню Йорк, Уестчестър и Ню Джърси, включвайки десетки сгради на огромна площ. Същевременно съпругата му Силвия започва да събира голяма колекция от модерно изкуство в домовете им край морето в Ню Йорк и Палм Бийч, като в списъка се нареждат творби на майстори от XX век, в това число Александър Калдер и Вилем Де Кунинг. Робърт умира през 1986 г. на 47-годишна възраст, а през следващите 30 години Силвия продължава да събира произведения на изкуството, насочвайки се основно в съвременни творци, включително Барбара Крюгер, Синди Шърман и Вик Мюниц, пише Bloomberg.

Силвия Олник почина по-рано тази година, а сега двете ѝ дъщери предлагат колекцията на своите родители на търг, по-голямата част от която ще може да бъде купена на аукцион на Christie’s в Ню Йорк този ноември.

"По-голямата част от колекцията им ще бъде продадена по време на вечерните и дневните търгове“, коментира Лора Полсън, заместник-председател на Christie’s за Северна и Южна Америка, подчертавайки, че има картини и други творби, които ще бъдат предложени за продажба „на по-късен етап“. На търг ще бъдат предложени общо 58 обекта, които се очаква те да донесат сума над 20 млн. долара.

По време на продажбите на следвоенно и съвременно изкуство на Christie’s през ноември ще бъдат продадени 35 произведения от тази колекция. По-рано тази седмица на търг бяха предложени и 15 бижута на Силвия, които събраха общо 380 625 долара.

Сред топ лотовете на предстоящия аукцион се нарежда творба, съчетаваща акрил и графика на Агнес Мартин, наречена “Untitled #6” от 1983 г., която се очаква да се продаде за 5 до 7 млн. долара. Второто най-високо оценено произведение е скулптурата „Sleeping Muse” на Рой Лихтенщайн от 1983 г. Прогнозите са, че тя ще донесе между 3,5 и 5,5 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още