IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle насочва усилията си към преструктуриране в очакване на по-слаба 2017 г.

Дефлацията в Европа и строгите правила в Китай са част от предизвикателствата пред компанията

10:14 | 16.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата компания за хранителни продукти в света Nestle прогнозира продажбите и рентабилността през 2017 г. да останат под заложените дългосрочни цели, докато новият изпълнителен директор Марк Шнайдер увеличава усилията за преструктуриране на компанията и стимулиране на растежа, съобщава Bloomberg.

Производителят на храни очаква печалбата да се повиши с 2% до 4%, а маржът на оперативната търговска печалба да остане стабилен, с изключение на валутни колебания.

Дългосрочната цел на производителя на кафето Nespresso и храната за бебета Gerber е 5-6% среден годишен ръст на продажбите и подобряване на маржа.

Приходите на Nestle нараснаха с 3,2% през 2016 г., което бе под прогнозите за ръст от 3,4% и е най-бавният темп на растеж от десет години. Усилията на Шнайдер ще бъдат насочени към постигане на органичен растеж от около 5% до 2020 г.

Nestle, подобно на други производители на потребителски стоки, се бори с дефлацията в Европа през последните няколко години, което не позволява на компанията да повиши цените. В допълнение, по-строгите правила в Китай за внос на адаптирано мляко оказва натиск върху продажбите на бебешки храни.

Това са само част предизвикателства в списъка на новия изпълнителен директор. Сред тях са още инфлацията в Бразилия и Русия и застоя в продажбите на други продукти.

„За да управляваме бъдещите продажби, планираме да увеличим значително разходите за преструктуриране през 2017 г.“, обяви компанията, като допълни, че очаква значително намаляване на разходите до 2020 г.

Производителят на KitKat заяви, че цените на продуктите са се подобрили през втората половина на 2016 г. , като прогнозите са да продължат да се подобряват и през 2017 г.

През миналата година Nestle отчита търговска оперативна печалба от 13,7 млрд. франка (13,7 млрд. долара) при прогноза на анализаторите от 13,9 млрд. франка. Общите продажби са нараснали до 89,5 милиарда франка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още