IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден китайски милиардер изчезна

62-ият по богатство Дзъ Шънджън е шеф на модната компания Metersbonwe

18:43 | 08.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: компанията</em></p>

Снимка: компанията

Изчезването на поредния китайски милиардер попадна отново във водещите новини на медиите в страната.

Изпълнителният директор на модната компания Metersbonwe Дзъ Шънджън, 62-ият по богатство китаец, не може да бъде открит от дни, обяви компанията му в съобщение до местната агенция за борсов надзор, предава DPA. Търговията с акциите на Metersbonwe бе прекратена „в интерес на инвеститорите“. 

В четвъртък вечерта вестник Qianjiang вече писа за изчезването на Дзъ и спекулира, че той може да е бил арестуван във връзка с търговия с вътрешна информация.

Компанията е доста популярна сред по-заможните китайци, а Дзъ е 62-ият най-богат китаец през миналата година според класацията на изданието Hurun, с лично състояние, оценявано на 4,01 млрд. долара. В разпространено по-късно вчера изявление компанията съобщи, че не е успяла да се свърже и със секретаря на борда на директорите Ту Ке. 

Едва в средата на декември изчезна и председателят на инвестиционната компания Fosun Гуо Гуангчан. Гуо липсваше за няколко дни, а впоследствие компанията му обяви, че оказва съдействие на властите по неназовано разследване. Близки до компанията източници по-късно обявиха, че самият Гуо не е обект на разследването.

Доскоро частният сектор в континентален Китай до голяма степен бе подминаван от държавното антикорупционно разследване. По тази причина задържането на Гуо разтърси бизнес общността в страната. В последните месеци десетки държавни служители, ръководители на държавни компании и представители на финансовата индустрия също са разследвани и задържани.

В Китай не е необичайно изненадващо да изчезват политици или предприемачи преди срещу тях да бъдат предявени официално обвинения - най-често за корупция. От встъпването си в длъжност президентът Си Дзинпин води упорита антикорупционна борба, която вече доведе до арест и осъждане на редица високопоставени служители.

Сега изчезналият Дзъ е бивш шивач, който забогатява, след като създава една от първите китайски модни марки, фалира на два пъти, преди дори да е навършил 18 години, но стартира отново, докато най-накрая не постига успех.  

Metersbonwe предлага евтини дрехи за млади хора и има около 5000 магазина в Народната република. През миналите години компанията опита да стане по-известна и извън Китай. Така например в третото издание на лентата Transformer актьорът Шиа Лебьоф влиза в кадър на няколко пъти с тениска с марката Metersbonwe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още