IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предмети на Маркиз дьо Сад не предизвикаха голям интерес на търг

Голяма част от лотовете бяха изтеглени от аукциона

15:10 | 16.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Архивът на Маркиз дьо Сад не успя да предизвика сериозен интерес по време на търг, а голяма част от лотовете бяха изтеглени от аукциона на „Друо“ в Париж. Причина за това стана фактът, че предложените за тях цени на достигнаха минималната оценка, обяви AFP.

Дори фотьойли на маркиза, на който той е седял, докато е писал прочутите си текстове, не успяха да намерят купувач. Същата съдба сполетя и ръкописите на шест пиеси, които бяха смятани за най-интересните на търга. Предварителната им оценка беше за между 18 хил. и 50 хил. евро.

Общата сума, събрана на аукциона, е 296 190 евро.

Въпреки неуспеха с част от лотовете, интерес предизвика картина от Жан-Марк Натие, чиято цена достигна 39 999 евро.

Единствената написана от дьо Сад приказка - „Черупки от яйца“, беше купена за 5850 евро, макар че предварителната ѝ оценка беше за 8000 до 10 хил. евро.

Френската национална библиотека пък откупи бележник, в който писателят е записвал своите гостувания от 1769 до 1770 г., както и бележките му за разходите в Бастилията от 1783 до 1788 г. Първият е продаден за 4940 евро, а бележките – за 2210 евро.

В рамките на търга наследниците на писателя предложиха около стотина лота, предимно документи, спасени от пламъците след неговата смърт на 2 декември 1814 г. Те са били поставени в сандък зад етажерките на библиотеката в семейния замък. Сандъкът е намерен чак след Втората световна война.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още