IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядък Apple 1 отива на търг за 250 хил. паунда

Аукционът ще се проведе на 20 май в Германия

20:08 | 14.03.17 г.
<p>
	Снимка:&nbsp;Breker</p>

Снимка: Breker

Рядък Apple 1 компютър се очаква да бъде продаден за рекордните 250 хил. паунда (305,6 хил. долара) на аукцион, съобщава британският вестник „Телеграф“.

"Това е най-добре запазеният модел на Apple 1 компютър на пазара“, съобщиха организаторите на търга от Team Breker. Създаден през 1976 г., Apple 1 е първият продукт на технологичния гигант, който в момента е търсен основно от колекционери.

Само 200 компютъра от този модел са произведени някога по дизайн на един от създателите на Apple - Стийв Возняк. 

Предложеният на търг модел, който продължава да работи и до днес, е обявен за продажба от първия си собственик – компютърен инженер от Калифорния. Смята се, че това и е един от осемте компютъра от този модел, които все още работят, пише британското издание.

 Apple 1 ще бъде предложен на търг заедно с архив от оригинални документи и дори бележки от телефонни обаждания между Стив Джобс и Возняк през 1977 г.

„Apple 1 е вече легендарен представител от младата история на компютъра“, заяви говорител на аукционната къща.

Моделът е със сериен номер 01-0073 и е под номер 14 в регистъра. Той ще бъде предложен на търг в Кьолн, Германия, на 20 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още