IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's продава най-големия суров диамант

Големият колкото топка за тенис Lesedi La Rona е оценяван на поне 70 млн. долара

09:28 | 15.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Аукционната къща Sotheby's продава на търг вероятно най-големия суров диамант на света. Камъкът с тегло 1 109 карата, известен като Lesedi La Rona („Нашата светлина“, б. ред.), беше представен във вторник в Лондон, предава AFP. 

Наддаването е планирано за 29 юни. Според Sotheby's суровият диамант е най-голямата находка по рода си от 1905 г. Той е голям почти колкото топка за тенис.

Организаторът на търга очаква да продаде скъпоценния камък за поне 70 млн. долара (около 60 млн. евро).

Никога досега суров диамант от подобен калибър не е продаван на търг, обяснява Уилям Ламб, ръководител на канадската фирма Lucara Diamond Corp., която е открила камъка в Ботсвана през ноември 2015 г. Името Lesedi La Rona е на езика цуана, един от официалните езици на южноафриканската държава. 

Базираната във Ванкувър малка компания Lucara Diamond Corp. е придобила мината в Ботсвана от световния гигант De Beers и по-малката African Diamonds преди седем години за 79 млн. долара. Откакто започва добив през 2012 г., мината вече се е изплатила неколкократно. В нея са открити 110 камъка от по над 100 карата всеки.

Освен Lesedi, сред тях е и гигантски 813-каратов камък, който беше продаден за 63 млн. долара през май, както и няколко камъка от по над 300 карата, казва пред MarketWatch Ламб, който е инженер по професия и преди да създаде  Lucara е работил в продължение на 13 години за De Beers.

Вижте кадри от представянето на Lesedi La Rona в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още