IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грудев: Наливането на средства в земеделието трябва да е свързано с пазара

Приоритетни сектори до 2020 г. ще са овощарство, зеленчукопроизводство, животновъдство и биоземеделие

14:45 | 15.03.16 г. 1
<p>
	Васил Грудев по време на Клуб Инвестор Агробизнес. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Васил Грудев по време на Клуб Инвестор Агробизнес. Снимка: Investor.bg

Наливането на средства за повишаване на конкурентоспособността в земеделието трябва да е свързано с пазара, за да има възвращамост на инвестицията. Това коментира зам.-министърът на земеделието Васил Грудев на форум, организиран от Клуб Инвестор. 

Председателят на сдружение "Българска праскова" Коста Петров посочи, че сектор плодове и зеленчуци беше пренебрегнат през първия програмен период и това доведе до дисбаланс. Липсата на опит, сивият сектор и слабата досегашна подкрепа остават основните пречки пред производителите. 

„70% от продукцията се продаваше без документи и загубихме пазари“, каза производителят. Той посочи, че фермерите очакват промени, за да се повиши износът в северните държави.

Васил Грудев отговори, че досега действително субсидиите са били структурирани така, че се разви зърнопроизводството, но сега приоритетни сектори до 2020 г. ще бъдат овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство, както и биоземеделието. 

„Говорим за наваксване на изоставането спрямо конкурентните производители от другите страни членки. След година прилагане на новата ПРСР анализите потвърждават, че точно тези сектори трябва да са приоритетни. Тези направления получиха лъвския пай по инвестиционните мерки от Програмата. Надграждането ще е за тях“, заяви зам.-министърът. 

Участниците в дискусията подчертаха колко е важно за малките производители да се обединяват в групи производители. 

„Фермерите трябва да осигурят качество, обеми и да имат правилно подбрани сортове. Ако малките стопанства се обединят, реално заедно стават големи и могат да осигурят търсените обеми за своите клиенти“, коментира консултантът Климент Петров. 

Групирането на производителите набира скорост, заяви Грудев. По думите му признатите от МЗХ организации на производители се увеличават и продължава подаването на заявления. 

Илиан  Георгиев, изпълнителен директор на БАКБ, коментира, че земеделските кредити в банковата система са около 5,5%, колкото приблизително е делът на агросектора в БВП.

„Националният гаранционен фонд показа колко са важни финансовите инструменти за реализацията на проектите“, заяви той. По думите му 7 - 8 банки работят по-активно с фермерите и покриват всичките им нужди от продукти.

Климент Петров коментира, че в някои отношения при производството на храни изоставаме с няколко века, що се отнася до хигиенните практики. Пазарът е много претенциозен. В последните години имаше сериозни инциденти с хранително замърсяване - спомнете си испанските краставици, които се оказаха германски кълнове, каза той по темата за въвеждане на добри практики. 

В крайна сметка пазарът решава всичко, коментира Васил Грудев.

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на Българо-американска кредитна банка и БУЛГАП ЕООД.

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Елана Финансов Холдинг, Audit Advisers, Асоциация на земеделските производители в България, Българска Фондова Борса, Германо-българска индустриално-търговска камара и fermer.bg.

Още новини от Клуб Инвестор Агробизнес може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още