IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийска писта ще съди Infiniti за име на модел

Японците са използвали известния завой "Червена вода" като название на една от модификациите на седана си Q50

10:52 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Себастиан Фетел позира с Q50 Eau Rouge на завоя със същото име. <em>Снимка: Infiniti</em></p>

Себастиан Фетел позира с Q50 Eau Rouge на завоя със същото име. Снимка: Infiniti

Пистата „Спа-Франкоршан“, на която всяка година се провежда Голямата награда на Белгия, оспорва правото на компанията Infiniti да използва името Eau Rouge за една от модификациите на седана си Q50, съобщава Bloomberg.

Това название носи реката, преминаваща край трасето. От френски то се превежда като „Червена вода“, като така се казва и един от най-известните и най-сложни завои на белгийската писта. Още през април тази година правителството на областта Валония, в която се намира „Спа-Франкоршан“, официално е регистрирала правата на марката Eau Rouge в страните от Европейския съюз.

От своя страна Infiniti показа концептуалния Q50 Eau Rouge на автосалона в Детройт през януари. В разработката на модела участва четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел, който дори засне фотосесия със седана именно на завоя с това име (на снимката). По-късно компанията Nissan, която е собственик на Infiniti, подаде заявка за патент на името Eau Rouge в съответните служби в САЩ и Япония.

Очаква се регистрацията на Infiniti да излезе на 4 ноември, като собствениците на белгийската писта веднага ще я оспорват в съда. Според изпълнителния директор на „Спа-Франкоршан“ Пиер-Ален Тибо от Infiniti играят нечестно и просто се опитват да откраднат името от белгийците.

Това съвсем не е първият подобен случай в историята на автомобилните марки, но досега не се е стигало да съд. Компания Ford пусна версия на Mustang Boss 302 с добавка Laguna Seca (б.а. – така се казва една от най-известните писти в САЩ), а BMW предлагаше M3 Lime Rock Pike Edition. В историята си Pontiac има модел Le Mans, а на новия Viper ще се появят очертанията на пистата „Нюрбургринг“.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още