IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безпилотните коли могат да вкарат 17 трлн. евро в Европа до 2050 г.

БВП на Стария континент ще нарасне с 5,3 на сто през тази година спрямо сегашната си стойност благодарение на тази технология, показва проучване

10:08 | 02.12.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Според подробно проучване, финансирано от Nissan, автономните коли ще предизвикат следващия голям бум в автомобилната индустрия. Японската компания отдавна има интереси в областта на безпилотната мобилност, а наскоро е потърсила сътрудничество с анализаторската къща Policy Network, с която са работили заедно по въпросното изследване.

Резултатът от проекта разкрива, че сегментът на автономните коли ще започне да добавя по 0,15% на годишна база към ръста на европейската икономика в идните десетилетия, а в резултат на това брутният вътрешен продукт на Стария континент ще нарасне с 5,3 на сто през 2050 г., спрямо сегашната си стойност. Бърза сметка показва, че ако прогнозите се сбъднат, през 2050 г. безпилотните коли ще са отговорни за цели 17 трлн. евро от брутния вътрешен продукт на Европа. 



В анкетата са участвали общо 6000 пълнолетни хора от 6 европейски държави. Повече от половината от тях (58%) са заявили, че вярват, че е нужно персоналната мобилност да се развие, а пътят към това развитие минава през автономните коли.

Според участвалите в проучването безпилотните модели ще намалят пътните инциденти, причинени от човешка грешка, което се смята за основното преимущество на безпилотните коли. 56% от респондентите отбелязват и други два плюса, които биха ги накарали да си купят автономен автомобил - по-малко пътни инциденти и по-малко стрес зад волана.

Може би най-важният индикатор за бъдещето на самоуправляващите се автомобили е фактът, че 23% от участвалите в проучването, които обмислят покупката на автомобил, биха разгледали възможността да притежават безпилотен автомобил. От всичко това излиза, че големите производители имат шанса да продават милиони такива коли, когато технологията напредне достатъчно, за да е подходяща за ежедневно ползване.

"Това независимо проучване подчертава, че се намираме в зората на социална и икономическа революция. Резултатите показват, че автономната технология ще има фундаментално отражение не само върху автомобилната индустрия, но и върху европейските икономики и обществата в тях", коментира Пол Уилкокс, председател на Борда на директорите на Nissan Europe.

Още подобни новини четете в Automedia.bg.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Naiv
преди 7 години
И накрая най същественото - ако няма шофъор , те не се плаща заплата - ще се развият алтернативни форми на обществен транспорт , които при ниски цени на автомобилите ще предложат свръх конкурентна услуга - подобна на таксиметровата . Тогава рязко ще намалее броят на частните автомобили . Да речем с 60 % . Едно ел. такси без шофъор ще вози на нищожна цена .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Naiv
преди 7 години
Първо цените на електромобили и автономни такива трябва да стане няколко пъти по-ниска . Второ - бордовия компютър да е по- надежден от човека . Трето - човекът да се откаже от удоволствието да шофира - те. говорим за някое следващо поколение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Naiv
преди 7 години
"БВП на Стария континент ще нарасне с 5,3 на сто през тази година спрямо сегашната си стойност"," а в резултат на това брутният вътрешен продукт на Стария континент ще нарасне с 5,3 на сто през 2050 г., спрямо сегашната си стойност."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още