IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отрече твърденията за планирани квоти за електрически автомобили

Най-общо казано ЕК търси начини да насърчи използването на енергия и транспорт с ниски нива на отделяне на въглерод, заяви неин говорител

15:57 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) обяви днес, че няма планове да въвежда квоти за електрически автомобили за автомобилостроителния сектор, който се опитва да се възстанови след дизеловия скандал с Volkswagen AG, съобщи днес говорителка на еврокомисията, цитирана от Ройтерс.

Най-общо казано Комисията търси начини да насърчи използването на енергия и транспорт с ниски нива на отделяне на въглерод, никой от тези начини обаче не включва квоти за електромобили, посочи тя.

Не правим разлика между различните технологии, допълни говорителката.

Изявлението ѝ е в отговор на информация на германския бизнес всекидневник "Ханделсблат", цитиращ източници от ЕС, че Европейската комисия иска да ускори процеса на излизане от употреба на двигателите с вътрешно горене, като определи квоти за коли с ниски въглеродни емисии от 2025 година.

Вестникът писа, че до края на годината Брюксел планира да представи пакет от мерки за развитие на "щадяща климата мобилност", като е възможно да бъдат включени квоти за минимален брой електромобили, произвеждани и продавани от автомобилостроителите, както и по-строги норми за вредните емисии. 

Германският заместник-министър на икономиката Матиас Махниг заяви, че Германия трябва да въведе задължителни квоти за електромобилите в автомобилния сектор, който се опитва да се възстанови след дизеловия скандал и да запази мястото си на водещ производител.

Този коментар може да доведе до сблъсък с германските автомобилопровизводители, чиято асоциация е против такива квоти.

Искаме Германия да остане водеща страна в автомобилопроизводството в бъдеще, заяви Махниг пред Ройтерс.

Великобритания обяви миналия месец, че ще забрани продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили от 2040 година, за да намали замърсяването на въздуха, припомня Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още