IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният инженер на Аudi подаде оставка

Щефан Книрш стана поредната жертва на "Дизелгейт"

20:31 | 27.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Audi</p>

Снимка: Audi

Главният инженер и член на управителния съвет на компанията Audi Щефан Книрш е подал оставка. Това е станало след заседание на Борда на директорите, който е взел решението за раздяла със специалиста, съобщиха от прес-службата на производителя на автомобили от Инголщат.

Причини за уволнението на инженера не се разкриват.

Книрш започва работа в Audi през 1990 г., когато постъпва в отдела за конструиране на двигатели. През 1996 г. специалистът преминава в Porsche, където 5 години по-късно оглавява отдела за разработка на нови агрегати. От 2013 г. той отново се връща на работа в Audi, като влиза и в състава на съвета на директорите. От 1 януари тази година Книрш оглавява отдела за изследвания и нови разработки на компанията.

Според изданието Automotive News решението за раздяла с Книрш е свързано със скандала с манипулираните дизелови двигатели на концерна Volkswagen AG, който избухна през есента на 2015 г. Разследване на американската юридическа кантора Jones Day доказа, че Кирш е знаел за използването на софтуер, който лъже за екологичните данни при 3-литровите агрегати на Audi. Въпреки това по време на разпитите му инженерът е излъгал властите.

Книрш е поредната влиятелна фигура във Volkswagen AG, която напуска компанията заради „Дизелгейт”. Първи си тръгна бившият генерален директор на концерна Мартин Винтеркорн, а след него бяха уволнени главните инженери на трите водещи марки Volkswagen, Audi и Porsche — Хайнц-Якоб Нойсер, Улрих Хакенберг и Волфганг Хатц.

Още новини с автомобилна тематика - в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още