IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Audi призна за нелегален софтуер в двигателите си

Той обаче не действал като този при по-малките мотори на Volkswagen

13:00 | 24.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Audi</p>

Снимка: Audi

Германският производител Audi, който е част от концерна Volkswagen AG, официално призна, че е поставял на двигателите на моделите си софтуер, който е незаконен в САЩ, съобщава DPA. През септември същото стори и марката Volkswagen, която бе уличена в монтирането на програма, променяща резултатите от вредните емисии на дизеловите си мотори.

Пред американските власти от Audi са признали, че на моделите си с 3,0-литрови TDI V6 двигатели са поставени три софтуерни програми, за които не е било съобщено по-рано. Според американското законодателство една от тези програми може да бъде определена като "манипулиращо устройство". Подобен проблем бе открит и при 4-цилидровите дизели на Volkswagen, предлагани на моделите за САЩ.

От компанията от Инголщат обаче твърдят, че целта на софтуера не е била да манипулира резултатите от вредните емисии. Според говорител на концерна дори с допълнителната програма моделите на Audi с този дизелов мотор няма как да различат дали се движат по пътя, или са в режим на изпитания, както е при двигателите на Volkswagen.

Агрегатът 3,0 TDI се поставя и на модели на друга марка, която е част от Volkswagen AG - Porsche, но от нея засега няма официален коментар по случая. Общо 85 000 автомобили от моделите VW Touareg, Audi A6, A7, A8, Q5 и Q7, и Porsche Cayenne с този мотор са продадени на територията на САЩ.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всичко за скандала във Volkswagen четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още