IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Германия обяви война на двигателя с вътрешно горене

След 15 години бензинови и дизелови коли няма да се продават в страната

14:41 | 17.06.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс. Колаж: Automedia.bg</p>

Снимка: Ройтерс. Колаж: Automedia.bg

И Германия обяви война на двигателя с вътрешно горене. Автомобилите с дизелов или бензинов мотор няма да могат да бъдат регистрирани в страната след 2030 г., съобщава Bloomberg, като цитира Райнер Баке, заместник-министър на икономиката на Германия.

Решението е част от усилията на Германия да намали емисиите на въглероден диоксид с между 80 и 95% до 2050 г. Според информацията транспортните средства генерират около една пета от общото замърсяване с въглероден диоксид в страната.

Както пояснява Райнер Баке, обикновено автомобилите имат живот от около 20 години, затова Германия ще ограничи драстично броя им през следващите 15 години. Така към 2030 г. регистрацията на автомобил с двигател с вътрешно горене няма да бъде възможна в страната. За вече регистрираните такива коли пък се предвиждат солени налози.

Баке обаче отчита факта, че навлизането на електрическите автомобили на пазара е по-бавно от очакваното. Затова правителството на Германия разработва план за популяризирането им, който включва и немалки бонуси при закупуване на такъв автомобил.

Ако стратегията се окаже успешна, очакванията са по пътищата на Германия да се движат минимум 500 хил. електрически превозни средства до 2020 г. Това ще позволи нивата на CO2 да бъдат намалени с 40% спрямо нивата от 1990 г.

От началото на тази година на най-големия автомобилен пазар в Европа са регистрирани 130 хил. хибрида и само 25 хил. електромобила. Общият брой на автомобилите в Германия е 45,5 млн., от които 30 млн. са с бензинови двигатели, а 14,5 млн. - с дизелови.

Рестрикции по отношение на бензиновите и дизеловите коли вече обявиха Великобритания, Франция, Холандия и Норвегия.

Още по темата - в Automedia.bg

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 2
scott
преди 7 години
ше ПУКЯСАМ от смех БЕ!?!?!?Си4чко тва е зарад голдмансакс и тесла. Измислиха стратегиа, направиха договорче, инвестициес и сега си вярват, че ще създадат стойнос. дори ако требва ше ЗАБРАНЪТ на гоите да карат хубави коли. Самоделките елекстрически требва да си изиат парите, защото те не са били на загуба, не требва да станат на загуба или па некога да бъдат на такава. АЛО, АКО ВИ БЕШЕ ГРИЖА ЗА КЛИМАТОТО И ЕКОТО - ПОЧВА СЕ ОТ НАЙ-ГОУЕМИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ! ВОЕННИТЕ, РАКОТИТЕ, АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ. Пак ше изтезаваме хората и техната маниа по колите, а? Дообре, че минах направо на велосипед.... умрете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Мухахахаха, жур-наля е *** дума? Време беше! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Изявление на зам. министър не значи решение, още по-малко закон. Аман от кухи *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Атанасио
преди 7 години
2030год. е късно трябваше още 2020г. или 2025г. защото свършва петрола - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Още 2013г. писах ,че трябва 2020г. да се спре продажбата на коли с ДВГ и да почне да се изгражда инфраструктура за ел.влакове тоест за дълги разстояния ел.колата се качва на влака и т.н. както сега е по Ламанша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
melon
преди 7 години
Леле! Революционно! Краят на една епоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още