IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Tesla замрази плановете си за завода за 1 млрд. долара

Решението маркира ново препятствие пред един от най-проницателните и спорни предприемачи в Китай

13:08 | 11.07.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Коцептът FFZERO1 на китайската компания. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Коцептът FFZERO1 на китайската компания. Снимка: архив Ройтерс

Подкрепяният от бившия председател на LeEco Дзи Йетин китайски стартъп за електрически коли Faraday Future замразява плановете си да построи фабрика за 1 млрд. долара в Невада, САЩ, тъй като магнатът се бори за оцеляването на китайския си автомобилен бизнес, предава Bloomberg.

Заводът в Северен Лас Вегас, в който трябваше да се изгражда FF 91 с 1050 конски сили на Faraday, е бил замразен, става ясно от изявление, изпратено по имейл. По-рано тази година Faraday заяви, че FF 91 ще бъде най-бързият електрически автомобил в света, побеждавайки версиите на Model S на Tesla Inc.

„Ние сме в процес на идентифициране на производствено съоръжение, което предоставя по-бърз път към старта на производството и се привежда в съответствие с бъдещите стратегически опции", пояснява Faraday в изявлението си.

Решението маркира ново препятствие за един от най-проницателните и спорни предприемачи в Китай. Дзи направи състояние, след като изгради Leshi Internet Information & Technology Corp. като алтернатива на Netflix за Китай, след което се мъчеше да разшири бизнеса в областта на смартфоните, филмите и автомобилите.

По време на разразилата се финансова криза в компанията Дзи отстъпи ролята си на главен изпълнителен директор в Leshi и заяви през миналата седмица, че ще се оттегли от Борда, за да се съсредоточи върху ролята си на председател на автомобилния бизнес на LeEco. Дзи поиска в постинг в Weibo потребителите да дадат повече време на LeEco да изплати дълговете си, след като китайски съд замрази активи за милиарди долари, които той контролира.

Cтpoитeлcтвoтo нa фабриката се сблъска със зaтpyднeния oщe в ĸpaя нa минaлaтa гoдинa, ĸoгaтo cтpoитeлят на oбeĸтa зaяви, чe плaщaниятa към него ca пpeĸpaтeни. Haй-мaлĸo двaмa дpyги дocтaвчици, вĸлючитeлнo пpoизвoдитeл нa aвтoмoбилни ceдaлĸи и дocтaвчиĸ нa мeдийни ycлyги, са пpeдпpиeли пpaвни дeйcтвия, зa дa пpинyдят Fаrаdау дa изплaти дългoвeтe cи.

Щатското споразумение с Faraday изисква компанията да изпълни ангажимента си за влагане на поне 1 млрд. долара, за да получи стимули, съобщиха от офиса на губернатора на Невада в изявление по имейл.

„Щатът признава както възможностите, които една голяма производствена база може да осигури, така и присъщия риск, свързан със стартиращата компания, която се опитва да направи това начинание", се казва в изявлението. 

Финансовият министър на Невада Дан Шварц постави под въпрос плановете на Джие за завода за електрически автомобили още през миналата година. Той нарече „неустойчива“ стратегията на милиардера да заема заеми, за да финансира толкова много нови предприятия и начинания. Това е Фантасмагория. Най-добрата аналогия с това са „Новите дрехи на царя“. Там няма нищо!“, каза той тогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
и кво точно да гледам бе клошар нещастен ? за разлика от теб имам досег с високите технологии :) и много добре знам къде се правят най много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 6 години
тая работа не е като да шиеш *** и да лееш пласмаска :):) в китай високи технологии само след още 50 години и без да ги има комунистите, преди това няма да се случат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още