IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan иска да увеличи дела си в Renault до поне 25%

Японците настояват за намаляване на влиянието от страна на френското правителство

16:10 | 01.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завод на Nissan. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на Nissan. Снимка: Ройтерс

Японският производител на автомобили Nissan възнамерява да повиши дела си в Renault до най-малко 25% от сегашните си 15 на сто, за да блокира намесата в управлението на алианса от страна на френското правителство, съобщава вестник Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници.

Правителството е най-големият акционер в Renault и увеличи дела си в концерна през април от 15% на 19,7%. След като нов закон влезе в сила обаче тези 19,7% ще се превърнат в 32,8% от правата на глас в Renault, което ефективно ще даде правото на вето. 

Ръководството на Nissan е свикало спешно заседание на борда на директорите си, за да бъде обсъдено бъдещето на алианса. Японците настояват да получат повече права в съюза между двата производителя, тъй като положението им е застрашено.

От Nissan са категорични, че Франция трябва незабавно да се раздели с 4,7% и нещата да се върнат в рамките на последното действащо споразумение между двата производителя, което бе подписано през 2002 г. Нещо повече – азиатският производител настоява да има право на глас при взимането на решенията в алианса, като това бъде записано в договора между двете компании, допълва Ройтерс.

Пътищата на Renault и Nissan се пресякоха още през 1999 г., когато японският концерн бе на прага на банкрута. Тогава французите купиха 36,8% от акциите на компанията и положението бе стабилизирано. Две години по-късно Nissan успя да се включи като партньор в алианса, купувайки 15% от Renault.

На свой ред французите увеличиха дела си в японския производител до 44,4%, което на практика позволи на тяхното ръководство да взима всички крайни решения в алианса. Сега от Nissan настояват това да се промени и компанията да получи равноправие, като за целта увеличи дела си до поне 25% от Renault.

Говорителят на японското правителство Йошихаде Суга обяви, че се надява Nissan и Renault възможно най-бързо да преодолеят различията си и партньорството им да продължи. Суга гарантира, че властите в страната ще направят всичко необходимо, за да помогнат за решаването на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още