IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин постепено ще смени почти 70 хил. таксита с електромобили

Причината е сериозното замърсяване на въздуха в китайската столица

20:01 | 28.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Градските власти в Пекин планират постепенна подмяна на почти 70 000 таксита с електромобили, а причината е сериозното замърсяване на въздуха в китайската столица. Предполага се, че операцията ще струва около 1,3 млрд. долара, като сметката ще трябва да платят таксиметровите компании, които работят в Пекин. Информацията е на National Business Daily.

В момента в мегаполиса са регистрирани около 71 000 таксита, а 67 000 от тях са с бензинови двигатели. Таксиметровите компании вече започнаха да се оплакват, че ако един бензинов автомобил струва 10 000 долара, то те ще трябва да платят два пъти повече – 20 000 долара за електромобил.

Но въвеждането на електромобили в таксиметровия превоз в Пекин ще помогне за намаляване на емисиите въглеводороден двуокис, които ежедневно се отделят във въздяха. Пекин и околностите му имат сериозен проблем с мръсния въздух: първо, заради много транспортни средства и второ, заради тежката индустрия в северната част на Китай.

В началото на годината имаше много тежък период – летището в Пекин отмени десетки полети заради „мъглата”, всъщност мръсен въздух, който сериозно ограничи видимостта в града, а властите обявиха код „червено” за замърсения въздух.

Според изследване от 2015 г. средно по 4000 човека на ден умират в Китай заради замърсен въздух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още