IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche увеличава влиянието си във Volkswagen

Холдингът изкупи над 4 млн. акции от Suzuki

15:39 | 26.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Porsche увеличава влиянието си във Volkswagen

Холдингът Porsche SE, който е мажоритарен акционер в изпадналия в големи затруднения германски автомобилостроител Volkswagen, увеличава влиянието си в групата, като изкупи днес над 4 млн. негови акции от японската компания Suzuki, предаде Франс прес. 

Холдингът, който е отделен от едноименния производител на спортни коли и чиято основна функция е да инвестира във Volkswagen, се е споразумял с японския автомобилостроител да купи от него 1,5 на сто от капитала на Volkswagen, като сумата не се посочва. Така неговият дял се увеличава от 50,7 на сто на 52,2 на сто.

Представители на холдинга, сред които наследници на фамилиите Порше и Пиех - основатели на Volkswagen, участват в надзорния му съвет, който вчера определи Матиас Мюлер (ръководителя на Porsche) за нов изпълнителен директор на мястото на Мартин Винтеркорн след скандала с фалшифицираните екотестове.

Volkswagen и Suzuki от години имат съвместни участия и стратегическо обединение, но отношенията им се развалиха и се стигна до продължителен спор, припомня БТА.

Миналия месец партньорството им бе прекратено и Suzuki изкупи от Volkswagen своите акции, които германският производител притежаваше.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още